Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Dželetović: Vlada spremna da čuje glas privrednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

06. 04. 2013. Srbija

Izvor: Tanjug - Objektivno1.

Dželetović: Vlada spremna da čuje glas privrednika

Koordinator ekonomskog saveta SNS Milenko Ddželetović razgovarao je u Čačku s privrednicima i članovima te stranke o merama ekonomske politike, i poručio da je vlada spremna da čuje mišljenje privrednika i da to unese u zakone i mere koje će realizovati.

"Ova vlada je spremna da čuje glas privrednika i pretoči ga u zakonodavne okvire, a kasnije u set ekonomskih mera kojim će se realizovati", rekao je Dželetović Tanjugu, i naglasio da je cilj rasterećenje privrede, smanjenje budžetskog deficita i stope nezaposlenosti i svodjenje inflacije u prihvatljive okvire.

 

Ukazujući da je stabilnost deviznog kursa najveći rezultat nove ekonomske i monetarne vlasti, on je naveo da činjenica da je vlada pre vremena otplatila neke nepovoljne kredite govori da je stanje javnih finansija bolje.   

"Sve ekonomske aktivnosti odvijale su se pod veoma teškim okolnostima, vlast se od prvog dana upustila u beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije koja ima pore u svim sferama društvenog života, bila je i suša, a ove dane obeležavaju teški i mučni pregovori oko statusa KiM i pristupanja EU", rekao je Dželetovioć i dodao da se sve to reflektovalo na ekonomsku situaciju.   

Prema njegovim rečima, druga polovina godine biće pravo merilo, ukoliko se stabilizuju političke prilike, koliko je povećanje stope PDV-a dorinelo smanjenju budžetskog deficita.   

On je rekao da je saradnja sa MMF-om i Svetskom bankom u senci pregovora s medjunarodnom zajednicom oko dobijanja datuma za pristupanje EU.   

"I ako bude, i ako ne bude te saradnje moramo zasukati rukave, rasteretiti privredu, nastaviti sa ukidanjem bespotrebnih agencija, paradržavnih organa i komplikovanih administratrivnih procedura", naveo je Dželetović i dodao da se "revolucionarni rezultati" ne očekuju za godinu dana. 

 

 

Dželetović je kazao da je na vladi da stvara privredni ambijent, koristi prirodne potencijale, nastavi borbu protiv kriminala nesmanjenim intenzitetom, jer sa visokim stepenom korupcije privredni rast i ekonomski prosperitet bili bi potpuno neracionalani.   

"Izborom novog predsednika i reorganizacijom Privredne komore vratićemo joj sjaj i ugled, koje komore i imaju u razvijenim tržišnim ekonomijama kako bi bila spona izmedju privrede i zakonodavaca", istakao je Dželetović i dodao da će ona biti promoter srpske privrede u inostranstvu.   

Upitan kako komentariše navode pojedinih analitičara da se sredstva od subvencija neracionalno troše, on je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema analizu efekata subvencija i da naša zemlja ima "defektan" model koji iz osnove mora menjati.

Nema komentara.

Ostavi komentar