Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Preporuka NBS za kredite u "švajcarcima"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

31. 05. 2013. Beograd

Izvor: rts

Preporuka NBS za kredite u "švajcarcima"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković pročitala je danas preporuku poslovnim bankama da korisnicima kredita u švajcarskim francima, u protiviznosu do 80.000 evra na dan odobravanja kredita, omoguće da u određenom vremenskom periodu otplaćuju kredit uz manju kamatu nego što je dogovoreno.

Banke bi u skladu sa ovom preporukom korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima omogućile da otplaćuju ratu u iznosu koji je bio na dan odobravanja kredita i korigovanu za rast švajcarskog franka prema evru najviše do osam odsto, rekla je Tabakovićeva.

Ona je novinarima rekla da će za kredite koji su odobravani u 2007. godini i prvih devet meseci 2008. godine, kada je franak bio najslabiji prema evru, u naredne tri godine rata biti niža od 12 do 19 odsto od tekućih, odnosno može se na ratu od 500 franaka očekivati umanjenje od 60 do 95 franaka.

Rok dospeća svakog odloženog potraživanja ne bi mogao da bude kraći od tri godine od dana dospeća pojedinih anuiteta, osim u slučaju kada kredit dospeva ranije, rekla je Tabakovićeva.

Ona je naglasila da banke ne treba da obračunavaju i naplaćuju kamatu na potraživanja čija je naplata odložena.

Banke bi, najkasnije, do 1. avgusta 2013. godine ponudile korisnicima ovih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

Tabakovićeva je rekla i da NBS sačinila preporuku koja se tiče primene neodredivih elemenata promenljive kamatne stope, odnosno pitanje marži banke, pre usvajanja Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Ovim zakonom nije bilo izričito uređeno pitanje marži, pa su klijenti nezadovoljni ponašanjem banaka u sudskom postupku tražili zaštitu svojim prava, navela je ona.

Imajući u vidu jednoznačne stavove, izražene u presudama sudova povodom podnetih tužbi korisnika kredita koje se kreću u pravcu ništavosti navedenih marži banaka, rekla je Tabakovićeva, NBS je preporučila bankama da na odgovarajući način urede odnos sa korisnicima.

Višak sredstava koji su naplatili klijentima trebalo bi da uračunaju u prevremenu otplatu kredita, ocenila je Tabakovićeva i dodala da bi primena ove preporuke trebalo da bude primenjena do 1. avgusta ove godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar