Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Za dva meseca na gradilištu u Iraku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

13. 06. 2013. Beograd

Izvor: RTS

Za dva meseca na gradilištu u Iraku

Srpskim građevinarima u Iraku ponuđeni poslovi vredni 240 miliona dolara, kaže ministar građevine Velimir Ilić. Njihovo rukovodstvo tražilo da za dva meseca budemo na gradilištu, rekao Ilić.

Nedavna izjava iračkog ministra građevine da njegova zemlja ima novac i projekte, i da su im potrebne srpske firme izgleda nije bila samo puka uljudnost prema domaćinima u Beogradu. To je potvrdila srpska privredna delegacije po povratku iz Iraka. Za pojedine poslove nadmetaće se samo firme iz Srbije.

Direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović kaže da je ta firma sklopila jedan memorandum o razumevanju za izgradnju puteva, a drugi su dobili da razmotre i da potpišu.

Da bi se zadovojilo veliko tržište, pojedine srpske kompanije moraće da nastupaju zajedno, one kojima to nije potrebno već su ponudile svoje projekte.

"Predstavio sam projekat 'Venecija'. To je grad u gradu, gde je 60 odsto stanova, 40 odsto čine trgovinski centri, kafei, hoteli, škole. Njihov potpredsednik vlade je pitao koliko to košta ja sam rekao jednu milijardu i 500 miliona i rekli su to je u redu", kaže Dragomir Karić iz "BK grupe".

Irak je od 70-tih do 90-tih godina, bio najznačajniji ekonomski partner bivše Jugoslavije, kažu u Privrednoj komori. Da li će se ovim poslovima srpsko građevinarstvo vratiti na staze tadašnjih preduzeća, koja su u toj zemlji izvela radove vredne više od 19 milijardi dolara?

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da je rukovodstvo Iraka tražilo da srpska strana sve završi za dva meseca i da za dva meseca radnici budu na gradilištu, i zato nas, kako kaže, čeka veliki posao.

"Naš bi bio inženjering, kadrovi, vođenje projekta nadzor, a i naši radnici koliko god može", kaže Ilić.

Konfliktno područje otvara pitanje bezbednosti srpskih radnika na tamošnjim gradilištima.

Što se tiče stanja u Iraku, gradilišta su potpuno bezbedna 10 godina posle invazije, Irak je posvećen obnovi i izgradnji. Iako posao ide sporo, Fond zemlje za investicije u ovoj fazi je vredan oko 120 milijardi dolara.

Nema komentara.

Ostavi komentar