Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Kamate na kredite će postepeno padati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

05. 08. 2013. Beograd

Izvor: Agencije - ObjektivNo1.

Kamate na kredite će postepeno padati

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će do postepenog pada kamatnih stopa na kredite privredi i gradjanima doći, ali je preduslov za to očuvanje makroekonomske stabilnosti i obezbedjenje niske, stabilne i predvidive inflacije.

"Kada uradimo taj domaći zadatak smanjiće se i percepcija rizika, zbog koje su sada kamate na dinarske pozajmice više od referentne kamatne stope i povećaće se dinarski izvori za kreditiranje po povoljnijim uslovima", rekla je Tabakovićeva.

Jorgovanka Tabakovic.jpg

Kako je istakla, očekivani ekonomski oporavak Srbije treba da donese kvalitetnije investicije, što znači da će i korisnici kredita imati veću kreditnu sposobnost i da će rizik naplativosti kredita biti manji, a to omogućava niže kamatne stope na kredite.

"Nesporno je da bi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio dodatna garancija da Srbija vodi dobru ekonomsku politiku, ali ako Vlada Srbije bude dosledno sprovodila ono što je sama utvrdila na planu javnih finansija i strukturnih reformi, efekti odlaganja aranžmana sa MMF biće relativno mali", kazala je Tabakovićeva.

Nema komentara.

Ostavi komentar