Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Kako do novca od akcija NIS-a: 5.000 na računu za tri dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

22. 08. 2013. Srbija

Izvor: Agencije, ObjektivNo1

Kako do novca od akcija NIS-a: 5.000 na računu za tri dana

Vlasnici besplatnih akcija u Srbiji, ako su u nekom trenutku zaboravili da imaju vrednosne hartije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma “Nikola Tesla”, sada za njih na berzi mogu da dobiju oko 4.500 dinara.

besplatne-akcije1

Obe kompanije su isplatile i dividende za 2012, što je dodatnih 390 dinara za svakog građanina malog akcionara. Taj novac bi u slučaju nužde mogao da bude dostupan za tri radna dana, a od dokumenata je potrebna samo lična karta. 

Oko 2,4 miliona građana još imaju pet akcija NIS-a, dok po jednu deonicu Aerodroma ima oko 3,6 miliona ljudi. Mnogi od njih, praksa je pokazala, i zaboravili su da su da ih imaju. 

U međuvremenu, vrednost deonica je danas gotovo dvostruko viša od iznosa kojim su raspolagali u trenutku kad su te firme izašle na berzu. Kome danas zafali tih 5.000 dinara, potrebno je da s ličnom kartom ode u Poštansku štedionicu, i za tri radna dana dobiće svoj novac.

"Pet besplatnih akcija NIS-a i jedna Aerodroma odobrene su na vlasničke račune građana u Poštanskoj štedionici. Vlasnik koji želi da ih proda treba da ode u Poštu sa ličnom kartom i da izda nalog za prodaju. Pošta će to proslediti na berzu, pa ako je vlasnik tražio tržišnu cenu, u roku od tri radna dana dobiće svoj novac na račun u Pošti", objašnjava Branislav Jorgić, vlasnik firme “Jorgić broker”.

Kad su dobili akcije NIS bez naknade i kad se počelo njima trgovati, kaže ona, jedna deonica je koštala manje od 500 dinara. Poslednja cena trgovanja je 845 dinara.

"Onima koji imaju pet akcija NIS-a imovina se udvostručila. Akcije Aerodroma su u blagom padu, pa su neznatno izgubili. Međutim, imajući u vidu da je Aerodrom isplaćivao dividende i ove i prošle godine, onda niko zapravo nije izgubio novac", rekao je Jorgić.

Dividende su uplatile obe kompanije. NIS je isplatio ukupno 12,36 milijardi dinara, dok je bruto iznos po akciji 75,83 dinara.  

Nema komentara.

Ostavi komentar