Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Deficit budžeta 150 milijardi dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

18. 10. 2013. Srbija

Izvor: Večernje novosti

Deficit budžeta 150 milijardi dinara

Prihodi su za devet meseci ostvareni u iznosu od 586,6 milijardi dinara, dok je na rashode utrošeno 737,2 milijarde dinara.

ZA prvih devet meseci manjak u državnoj kasi dostigao je 150,6 milijardi dinara. Prihodi su, u istom periodu, ostvareni u iznosu od 586,6 milijardi dinara, dok je na rashode utrošeno 737,2 milijarde dinara. U septembru je zabeležen deficit budžeta Republike u iznosu od 19,9 milijardi dinara.

Proteklog meseca u državnu kasu slilo se 60,3 milijarde dinara prihoda. Od toga su poreski iznosili 54,3 milijarde dinara, a neporeski šest milijardi dinara.

- Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu PDV i iznosi 23 milijarde dinara - ističu u Ministarstvu finansija. - Po osnovu akciza je ostvareno 20 milijardi dinara. Ostale kategorije poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za septembar.

Na strani rashoda u septembru su kamate koje smo plaćali bile značajno veće u odnosu na prethodne mesece. Ukupni rashodi bili su 80,2 milijarde dinara, a kamate na obaveze po osnovu evroobveznica odnele su 6,2 milijarde dinara, dok je po osnovu duga za Pariski klub plaćeno 2,3 milijarde dinara.

- Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima u iznosu od 20,5 milijardi dinara i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja: 21,6 milijardi dinara za PIO fond, RFZO i Nacionalnu službu za zapošljavanje. 

Nema komentara.

Ostavi komentar