Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Čačak: Uvoz bez tajni - od porudžbenica do plaćanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

18. 10. 2013.

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Uvoz bez tajni - od porudžbenica do plaćanja

Ako uvozite robu i ne znate šta sve treba da platite, bićete novčano kažnjeni, a iznosi se kreću od 100 hiljada do dva miliona dinara, rečeno je osim ostalog na treningu o uvozu roba i usluga održanom danas u Čačku u organizaciji RPK Kraljevo OJ Čačak i IFA International Financial Agency DOO iz Beograda.

Cilj treninga bio je detaljno upoznavanje sa postojećim i novim propisima, posebno sa najnovijim Carinskim zakonom i Zakonom o deviznom poslovanju. 

Za veliki broj roba uvoz se ne završava plaćanjem carine i PDV-a jer propisi nalažu da se obračunaju i palte razlićite vrste taksi, kao što su eko i taksa za ambalažu, rekla je Biljana Trifunović, suvlasnik I direktor firem IFA Beograd.

 

Da bavljenje uvozom nije jednostavno, svedoči i obaveza da se za pojedine robe i usluge mora platiti porez po odbitku. Taj porez se mora platiti ako se, recimo, uvozi kompjuter.

Česte su i izmene Zakona o deviznom i Zakona o spoljnotrgovisnkom poslovanju zbog približavanja članstvu u Evropskoj uniji i pravila koja nameće STO. Dobra strana je što novi propisi često uvode i olakšice, kaže Biljana.

U RPK Kraljevo OJ Čačak navode da će se sve češće baviti treninzima za priovrednike kako bi se upoznali sa novim propisima kojih je sve više.

Nakon završenog seminara, polaznici su osposobljeni da usvojeno znanje primene u  samostalnom radu u ovoj oblasti spoljne trgovine i dobijaju odgovarajuće sertifikate.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza