Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Čačak: Solarna elektrana u Prelićima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

12. 12. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Solarna elektrana u Prelićima

Grad Čačak i privredno društvo za razvoj infrastrukturnih i industrijskih projekata G.I.D.C. iz Beograda, trebalo bi da potpišu Memorandum o saradnji u oblasti izgradnje solarne elektrane na lokaciji bivše deponije Prelići. Predlog Memoranduma podržali su i članovi Gradskog veća na 62.sednici.

Privredno društvo za razvoj infrastrukturnih i industrijskih projekata G.I.D.C. iz Beograda, formirala je Vlada Srbije, kao zajedničko preduzeće Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Učešće Srbije u vlasništvu preduzeća iznosi 30 odsto, a ostatak UAE. Suština Memoranduma o saradnji  podrazumeva zajednički rad u projektovanju i izgradnji solarne elektrane na lokaciji bivše deponije Prelići, rekao je Radenko Luković, zamenik gradonačelnika Čačka.

- G.I.D.C. će uraditi studiju opravdanosti, koja sagledava ekonomske, ekološke i prostorne apekte i obaveza grada je da ovakav projekat ne može ponuditi drugim investitorima. Finansijski deo obaveze pada na teret beogradskog preduzeća, dok će obaveza grada Čačka biti obezbeđivanje lokacije i infrastrukture, kazao je Luković.

 

Nakon izrade studije opravdanosti, razmatrala bi se ekonomski najopravdanije uređenje odnosa potpisnica Memoranduma, po modelu javno – privatnog partnerstva, dodao je Luković. On kaže da će kapacitet solarne elektrane biti 10 megavata, a da je cilj, pre svega, zapošljavanje.

Pravni osnov za potpisivanje Memoranduma jeste usvajanje Generalnog urbanističkog plana Čačka, koji će biti razmatran na sednici Skupštine grada u petak, 13.decembra. Predlog Memoranduma razmatraće i odbornici lokalnog parlamenta.

Nema komentara.

Ostavi komentar