Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Čačak: Mašine za četvrt planete
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

02. 02. 2014. Čačak

Izvor: Politika

Čačak: Mašine za četvrt planete

Fabrika „STAX Technologies” iz Konjevića za 12 godina rada izvezla u 50 država automatske linije za pakovanje papira, sopstvene konstrukcije i izrade

Tim inženjera i programera fabrike „STAX Technologies” konstruisao je i za poznatog kupca proizveo liniju „RW4 – 32 EXT” koja u minutu može da izbaci 120 paketa sastavljenih od četiri do 32 rolne papira. Mašina se po tom svojstvu približila svetskom vrhu u ovoj industriji (160 paketa), sadrži oko 10.000 delova i komponenti a teška je osam tona i najnovije je delo darovitih, mladih stručnjaka, potpuno posvećenih ovom poslu.

– Počeli smo 2002. sa šest proizvedenih i iz godine u godinu beležili neprekinuti rast, da bi plan za ovu dostigao 35 mašina, uvek od nekog naručenih. Pri tome, nikada nismo napravili više od tri iste i to nas drži. Jeste na početku skupo ali se kasnije vrati, a na svetskom tržištu ne može se opstati bez stalnih inovacija. Uzdamo se, još, u vrhunski kvalitet ugrađene opreme i uvek povoljnije cene od drugih – kaže za „Politiku” Mladen Starčević (36), inženjer, programer i direktor privrednog društva „STAX Technologies” („Staks Tehnolodžiz”) iz Konjevića kod Čačka.

Marketing menadžer Aleksandra Starčević navodi da je za 12 minulih leta, sem nekoliko mašina isporučenih kupcima u Srbiji, fabrika kompletnu proizvodnju izvezla u 50 država širom planete.

– Pet različitih pakerica isporučili smo u Brazil, više od 30 u Rusku Federaciju, šest u Egipat, četiri na Filipine, tri u Irsku. Radili smo za kupce iz Mauricijusa, Trinidada i Tobaga, Kanade, SAD, Venecuele, Južnoafričke Republike, Nigerije, Obale Slonovače i mnogih država Evrope – ističe Aleksandra.

„STAX Technologies” danas ima 35 zaposlenih, prosečne starosti 34 godine, od toga 11 inženjera i programera, i po pojedinim tehnološkim rešenjima u proizvodnji svrstava se među tri ili četiri najbolje fabrike u svetu. Mladen Starčević napominje da je utemeljena kao nadgradnja programa preduzeća „9. septembar” iz Čačka, gde je suvlasnik njegov otac Jovica, i koje uglavnom izrađuje mašine za proizvodnju štampanih salveta.

–One od velike rolne naprave salvetu, saviju je, štampaju šaru i odbroje komade, ali se tu njihov posao završava. Dalje, na liniji, žene ručno odvajaju svežnjeve i pakuju u kese. Mi smo uskočili u taj prostor, da ih odmenimo, počeli da proizvodimo pakerice, s našom pameću i od domaćih materijala – ističe Mladen Starčević.

Kao prekretnicu označava 2005. godinu, od kada je „STAX Technologies” stalno prisutan na najvećim svetskim sajmovima mašina za pakovanje papira: u Nici (za Evropu i Severnu Afriku), Šangaju (za Aziju) i Majamiju (za Ameriku).

–Pravilo je da od svake mašine stvaramo najbolje što se može, ne štedimo ni na čemu iako je reč o veoma skupim kategorijama i komponentama. Stotine kompanija u svetu bavi se industrijskom automatizacijom, ali mi dajemo maksimalan kvalitet da bi kupac došao opet. Zato ove mašine tehnološki ne zaostaju za svetskim vrhom. U tom vrhu je i japanska kompanija „Omron” od koje nabavljamo servo motore, drajvere i kontrolore. To su, recimo, industrijski kontroleri sa „Intelovim” četvorobitnim procesorima, vrlo brzi i jaki i mnogostruko testirani. U „STAX Technologies” radimo programiranje i softver svega toga. Dok pustimo jednu mašinu poboljšanjima pet puta promenimo program, ponekad i u toku same ugradnje, kod kupca.

„STAX Technologies ” prošle godine je potpisao ugovor o partnerstvu s kompanijom „Claren Cutting Service” („Klaren kating servis”) iz Bolonje koja je deo grupacije TMC, vodeće u svetu u oblasti proizvodnje mašina za papir. Zajedno s „Klarenom KS” ova fabrika se prošlog oktobra pojavila na sajmu u italijanskom gradu Luki pored Pize, ne većem od Čačka, koji je svetski centar za ovu branšu.

Starčević pripoveda da je, za razliku od Italijana, koji na neki sajam donesu lepo urađene prospekte, stave na stočić, naruče kafu i prodaju svoje mašine, srpska fabrika bila primorana na neuporedivo teži put. Na sajmove u svet ekipa iz Čačka kretala je sa tri šlepera natovarena mašinama, tamo je zakupljivan veliki prostor, montirane su i na na licu mesta kupcima pokazivano kako rade i koliko vrede. Samo s prospektom ne može, nažalost, daleko da dopre proizvođač ako je iz Srbije.

–Međutim, kako smo se mi razvijali, tako su nam se i kupci menjali. Prvih godina to su bile male firme, početnici, pa su se onda pojavila srednja preduzeća. Sad polako grebemo u najviši nivo kupaca, gde su mnogo ozbiljnije stvari. Ranije su nam kupovali jednu, dve, najviše četiri mašine, a sad se kao kupci pojavljuju korporacije koje imaju 200 fabrika za preradu papira u svetu, što je mnogo visoko – rekao je za naš list direktor i glavni programer fabrike „STAX Technologies”.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza