Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Moravički okrug: Spoljnotrgovinska razmena povećana za 14 odsto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

05. 02. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Moravički okrug: Spoljnotrgovinska razmena povećana za 14 odsto

Spoljnotrgovinska razmena u Moravičkom okrugu, povećana je za 14 odsto u 2013.godini. Ostvaren je deficit u iznosu od oko 47 miliona, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Kraljevo.

 

Čačak prednjači u izvozu i uvozu, sa 68 odsto pokrivenosti i deficitom u iznosu od 73 miliona dolara. Opštine Gornji Milanovac i Lučani su prošlu godinu završili sa suficitom.Čačak je najviše izvozio proizvode od gvožđa, čelika i alimunijuma, a uvozio auotmobile i rezervne delove.

Moravički okrug, bez opštine Ivanjica je prošle godine ostvario izvoz u visini od 265 miliona, a uvoz 341 milion dolara. Spoljnotrgovinska razmena je povećana za 14 odsto, uvoz je iznosio 9, a izvoz 22 odsto. Čačak prednjači u odnosu na Gornji Milanovac i Lučane po pitanju uvoza i izvoza iako je ostvario deficit od 73 milioan dolara. Ostvaren je izvoz u iznosu od 155, a uvozu 228 miliona dolara, kazala je Gorana Tanasković, rukovodilac organizacione jedinice Regionalne privredne komore Kraljevo.

Čačak je najviše izvozio proizvode od gvožđa, aluminijuma, čelika, mašine, alate, rezervne delova, ali i  tekstilne proizvode. Zabrinjava konstantan pad izvoza prehrambenih proizvoda, koji iznosi svega 8,5 odsto. Najviše je izvoženo sveže voće, pečurke, kao i sveže i smrznuto povrće. Čačak je uvozio automobile, rezervne delove, plastične mase i 3 odsto prehrambenih proizvoda. Gorana Tanasković dodaje da je problem izvoza prehrambenih proizvoda usitnjenost proizvodnje i nedostatak standardizacije proizvoda.

Najviše se prošle godine izvozilo, ali i uvozilo u zemlje Evropske unije. Međutim, pojavljuju i zemlje Dalekog i Bliskog istoka, kao i zemlje Južne Amerike.

 


 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar