Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Čačak: Predstavljen projekat PLATO Srbija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

02. 04. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Predstavljen projekat PLATO Srbija

U Regionalnom centru za profesionalno osposobljavanje zaposlenih u Čačku, danas je održana prezentacija projekta PLATO Srbija, u organizaciji Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Kraljevo, a uz podršku lokalne samouprave.

Cilj projekta jeste umrežavanje malih i srednjih preduzeća, kako bi razmenili stečena iskustva i ideje. Umrežavanjem bi omogućili zajednički izlazak na tržište i olakšali poslovanje.

 

PLATO projekat u Srbiji realizuje Privredna komora Srbije uz podršku VOKA komore Istočne Flandrije u Belgiji.

 

 

 

Projekat PLATO Srbija, dvogodišnji poslovno razvojni program usmeren je na mala i srednja preduzeća. U Srbiji se realizuje od 2009.godine, a za rezultat  ima obostranu korist saradnje menadžera malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija. Menadžerima, posebno u malim preduzećima često nedostaje mogućnost da izraze svoje ideje i probleme sa drugim ljudima. PLATO je upravo program gde se u prvi plan ističe izgradnja mreže i razmena iskustva, rekao je Aleksandar Gračanac, koordinator za MSP u PKS.

 

Oko 8.000 firmi u 27  evropskih zemalja je umreženo i od početka krize, te firme su imale najmanje otpuštanja radnika. Aleksandar Nikolić, koordinator projekta je istakao da PLATO povezuje sve resurse jednog grada. To znači da su edukaciju uključeni ne samo menadžeri, već i predavači sa fakulteta, mentori koji u grupama od 15 do 20 predstavnika firmi, obrađuju teme značajne za mala i srednja preduzeća.

 

 

 

Čačak je prvi grad gde Privredna komora Srbije počinje realizaciju trećeg ciklusa projekta PLATO. U Čačku ima 96 odsto malih preduzeća. Od tog broja 85 odsto čine mikro preduzeća, koja zapošljavaju do 10 radnika, a oko 25 odsto firmi nema ni jednog zaposlenog, već vlasnik obavlja sve poslove, istakla je Gorana Tanasković, rukovodilac organizacione jedinice Privredne komore Kraljevo u Čačku.

 

Do sada su u ovaj projekat uključeni gradovi Požarevac, Pančevo, Subotica, Valjevo i Niš, a nakon Čačka, projekat PLATO Srbija biće predstavljen i u Novom Sadu, Pirotu i drugim gradovima. Današnju prezentaciju u Čačku, kojoj je prisustvovao i Radenko Luković, zamenik gradonačelnika, pratilo je oko 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća. 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

21.07.

2016.

Sekula [neregistrovani] u 21:21

Aleksanar Gracanac

Šraf u lopovskoj mašineriji. Čovek je klasičan poltron. Ne uzima previše za sebe ali tajkunima bi dao i dušu samo da bi ga neko pohvalio da je stručnjak i dobio funkciju. Sa ovakvima nema napretka. Koja je to njegova praksa u privredi? Gde je u realnom sektoru napravio jedan evro? U pitanju je salonski ekonomista i ništa više. Putnik, Luka Beograd, Pionir, Tipoplastika su firme zbog kojih bi svuda u svetu ležao godinama u zatvoru. Kod nas je to suprotno...

Odgovori

Ostavi komentar