Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Čačak: Umka kupila Fabriku hartije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

10. 09. 2015. Čačak

Izvor: Ozonpress

Čačak: Umka kupila Fabriku hartije

Odbor poverilaca Fabrike hartije Božo Tomić prihvatio je ponudu Fabrike kartona Umka za preuzimanje ove fabrike. To je za Ozonpress potvrdio predsednik Gradskog veća samostalnog sindikara Slobodan Jelić.

Kao što smo vas već obavestili na oglas za prodaju Fabrike hartije pristigla je samo jedna ponuda i to Fabrike kartona Umka. “Umka” je ponudila 102.000.000 dinara, a kako je ona bila manja od procenjene vrednosti imovine ( 588 miliona dinara) moralo je da se izjasne poverioci. To su bili Javno preduzeće Gradac, radnici i kompanija Dunav osiguranje. Rano jutros saglasnost su dali JP Gradac i predstavnici radnika, čime su se stekli uslovi da Umka preuzme Fabriku hartije. Iako to neće uticati na odluku, Dunav osiguranje će se izjasniti sledeće sedmice.

- Oko 12 časova predstavnik radnika Miloš Tripković je potpisao saglasnost na ponudu fabrike Umka čime smo dobili dva glasa i većinu za preuzimanje fabrike. Odbor poverilaca čine tri člana: JP Gradac, Dunav osiguranje i radnici. Saglasnost su potpisali JP Gradac i Miloš Tripković ispred radnika. Umka je jedina dostavila ponudu, a interesovanje je pokazala i firma Olex iz Užica koja se bavi reciklažom. Tu ponudu nismo ni razmatrali. Umka je ostavila pozitivan utisak, imali smo razgovor sa direktorom Ljušićem  i videli da su ozbiljni kupci. Za početak će u pokrtetanje proizvodnje uložiti četiri miliona evra. U prvi mah posao će dobiti 50 radnika, nakon toga još 80. Umka zapošljava veliki broj radnika, a, radi se o dobrom poslodavcu koji svoje radnike šalje besplatno u banje. To je danas retko u Srbiji. Nama je važno da fabrika proradi i da se ljudi zaposle, kaže prvi čovek Gradskog veća samostalnog sindikata Slobodan Jelić.

Generalni direktor Fabrike kartona Umka Miloš Ljušić u pismu o namerama, direktor Fabrike Umka Miloš Ljušić obavestio je gradsko rukovdstvo da je plan da se u čačanskoj fabrici proizvodi ambalažni kartonski papir, PET ambalaža, folijua kao i da se otvori centar za sakupljanje kartonskog otpada.

 

Fabrika kartona Umka osnovana je 1939. godine, a za razliku od fabrike u Čačku, uspešno je privatizovana 2003. godine, a njen novi vlasnik u modernizaciju fabrike uložio je preko 40 miliona evra. Gotovo dve trećine proizvedene robe ide na zapad, ali i u Rusiju i Ukrajinu.

Umka je 2010. godine kupila i Fabriku hartije Beograd za 1,75 miliona evra, dok u Rusiji imaju dve fabrike kartonske ambalaže. 

Vlasnik Umke je jedan od naših najpoznatijih biznismena Nebojša Šaranović. Šaranović je rođen 1964. godine u Prištini. Posle završene srednje ekonomske škole, upisuje se i diplomira na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, odsek spoljna trgovina. Od 1993.-2003. živi i radi u Moskvi. Osnivač je i vlasnik holding kompanije Kappa Star Limited, u čijem sastavu posluju:„Jaffa“, „Umka“, „Avala ada“, „Papir servis“ i „Geomašina“.

Fabrika hartije je najstariji industrijski pogon u Čačku, koji je počeo da proizvodi papir 1930. godine. Danas ima dve papir mašine, energanu snage 8,6 megavata i sve instalacije pripremljene za još jedan toliki izvor struje, 23.814 kvadrata halskog prostora i 12,88 hektara zemljišta skoro u centru grada. Proizvodnja je obustavljena marta 2011. godine, kad je preduzeće bilo u posedu Hrista Kovačkog iz Bugarske, a zatim su usledili stečaj, otpuštanje 260 radnika i bankrotstvo.

 

Radojević vršio pritisak na poverioce?

Kako nezvanično saznajemo, nekadašnji poverenik SNS-a u Čačku Aleksandar Radojević vršio je pritisak na predsednika Nadzornog odbora JP Gradac Aleksandra Terzića i predstavnika radnika Miloša Tripkovića da ne prihvate ponudu Fabrike kartona Umka za preuzimanje fabrike. U gradskom rukovodstvu su nam potvrdili da je bilo protivljenja prodaji fabrike, navodeći da je pokušana sabotaža kao i u slučaju Žitoprometa. Predstavnik radnika Miloš Tripković je demantovao da je imao poziv od Radojevića, navodeći da je imao najavu da treba da se sastanu. Tripković je rekao da je imao pretnje da će biti pretučen ako bude glasao za predlog Umke.

- Nije bitno sa koje strane su dolazile te opomene. Pretili su mi da će me tužiti, da će me neko biti. Mislim da su to politička prepucavanja. Strašno je što pojedinci stavljaju politiku iznad ekonomije. Smatram da sam doneo najbolju odluku u interesu radnika ali i grada. To što će da me biju to mi je najmanja stvar na svetu, rekao je Tripković.

Nema komentara.

Ostavi komentar