Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Privrednici očekuju 3% inflacije u 2016. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

29. 10. 2015. Srbija

Izvor: Ekapija

Privrednici očekuju 3% inflacije u 2016. godini

Prema septembarskoj anketi o inflacionim očekivanjima, finansijski sektor očekuje da će međugodišnja inflacija u septembru 2016. godine (za godinu dana unapred) iznositi 3,5%, dok sektor privrede smatra da će ona biti 3%, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora su usidrena i u granicama cilja (4, plus-minus 1,5%) kreću se već dve godine. Finansijske institucije očekuju zadržavanje inflacije u okviru ciljanog nivoa NBS i u srednjem roku, pa za septembar 2017. predviđaju međugodišnju inflaciju od 3,75%.

Inflaciona očekivanja sektora privrede za godinu dana unapred su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu, pa i u septembru 2016. preduzeća očekuju međugodišnju inflaciju od 3%. U okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja očekivanja privrede kreću se od februara 2014. godine. Za dve godine unapred (septembar 2017. godine) privrednici očekuju inflaciju na nivou centralne vrednosti cilja NBS (4%).

 

 

Usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, objavila je centralna banka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza