Naslovna  |  BIZnisINFO  |  U prvih devet meseci zaposleno174.000 lica sa evidencije NSZ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

31. 10. 2015. Srbija

Izvor: Večernje novosti

U prvih devet meseci zaposleno174.000 lica sa evidencije NSZ

U prvih devet meseci ove godine sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je 174.000 lica, što je 1,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas direktor NSZ Zoran Martinović

U prvih devet meseci ove godine sa evidencije Nacionalne službe za zapošlajvanje zaposleno je 174.000 lica, što je 1,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas direktor NSZ Zoran Martinović, koji očekuje da će i naredne godine Službi biti na raspolaganju sredstva od 3,3 milijarde dinara za aktivne mere zapošljavanja.

Martinović je Tanjugu rekao da je akcioni plan za iduću godinu donet i da su za mere politike zapošljavanja planirana sredstva u iznosu od 3, 3 milijarde dinara, od čega 500 miliona za osobe za invaliditetom.

"To je iznos sredstava koji je bio na raspolaganju i ove godine za te namene. Verujem da će toliko biti naš budžet i da će naš finansijski plan odobriti i vlada i da nam ta sredstva zaista budu na raspolaganju", rekao je Martinović.

On je kazao da je trenutno na evidenciji NSZ 735.000 nezaposlenih lica.

I u ovoj godini došlo je do kontinuiranog pada nezaposlenosti, od marta meseca beležimo smanjen broj lica na evidenciji, a ako se to uporedi sa istim periodom prošle godine, videće se da je za 1,7 odsto manje nezaposlenih, rekao je on.

Martinović podseća da je Anketa o radnoj snazi za drugi kvartal 2015. pokazala da je broj nezaposlenih u odnosu na prvi kvartal smanjen za 1,3 odsto, a odnosu na isti period prošle godine za 2,4 odsto.

 

 

Drektor Nacionalne službe za zapošljavanje naveo je da je došlo i do povećanog zapošljavanja ljudi sa evidencije službe i u prvih devet meseci zaposleno je 174.000 lica, što je više za 1, 5 odsto u odnosu prvih devet meseci prošle godine.

Najviše je pošlo za rukom da se zaposle onima sa srednjom stručnom spremom, a primetan je visok nivo zapošljavanja nekvalifikovanih lica.

Bili su traženi kuvari, trgovci, komercijalisti, medicinsko osoblje, rekao je direktor NSZ.

Što se tiče zapošljavanja onih sa visokom stručnom spremom, najviše su se zapošljavali stručnjaci iz oblasti IT, inženjeri elektrotehnike, lekari i farmaceuti.

Što se tiče mera aktivne politike zapošljavanja, Martinović je kazao da je najviše interesovanja ove godine bilo za programe stručne prakse i programe novog zapošljavanja.

On je rekao da se oko 1.800 lica zaposlilo zahvaljući podsticajima koje NSZ daje poslodavcima.

Kako je naveo, aktuelni su i javni radovi u koje je uključeno oko 6.700 lica.

Takođe, ove godine za nezaposlene su ove godine bili i zanimljivi programi samozapošljavanja i u njih se uključilo blizu 3.000 ljudi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza