Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Stečaj nad Fabrikom rezanog alata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

24. 12. 2015. Čačak

Izvor: Agencije - ObjektivNo1.

Stečaj nad Fabrikom rezanog alata

Privredni sud u Čačku pokrenuo je stečajni postupak nad čačanskom Fabrikom reznog alata (FRA), čiji je većinski vlasnik država sa 57,45 odsto akcija.

Foto: Thinkstock.com
Stečaj je pokrenut samo nad direkcijom fabrike, na predlog Halkbanke koja je nedavno kupila Čačansku banku koja je bila najveći poverilac fabrike, dok nad ostalih sedam zavisnih društava, odnosno proizvodnih pogona FRA, stečaj nije pokrenut, potvrđeno je agenciji Beta na sudu.

Halkbanka od FRA potražuje 2,78 miliona evra i 2,83 miliona dolara. To je dug fabrike, po osnovu deviznog kredita od Pariskog kluba poverilaca, o kojem je FRA sa Čačanskom bankom zaključila ugovor o reprogramiranju 12. maja 2006. godine. 

Prvo ročište za poverioce FRA zakazano je za 21. januar. 

FRA je osnovana 1953. godine, ima oko 80 zaposlenih u direkciji i pratećim službama, a sa sedam zavisnih društava zapošljava ukupno 578 radnika. 

Bila je u procesu restruktuiranja od marta 2010. do kraja oktobra, kad je prestala državna zaštita računa fabrike. 

Dosadašnji pokušaji privatizacije FRA nisu uspeli jer nije bilo zainteresovanih kupaca. 

Vrednost fabrike, koja je prvi put bila na aukciji sredinom avgusta, bila je procenjena na oko 2,33 miliona evra, a krajem septembra bila je ponuđena i za 777.433 evra, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza