Naslovna  |  BIZnisINFO  |  Država obezbedila nova sredstva za poljoprivrednike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

24. 03. 2016. Srbija

Država obezbedila nova sredstva za poljoprivrednike

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila je danas da će poljoprivrednim proizvođačima i ove godine biti na raspolaganju povoljni dinarski krediti, bez valutne klauzule, sa fiksnom kamatnom stopom u iznosu od 3% za sve namene.

Bogosavljević Bošković je za "Tanjug" izjavila da će poljoprivrednici kredite moći da koriste za nabavku životinja, hrane za životinje, premiju osiguranja životinja, za nabavku nove opreme i mehanizacije.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica), navela je ministarka.

Kako je istakla, ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do 5 miliona dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

Prema njenim rečima, krediti će moći da budu plasirani u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, što je velika podrška srpskim poljoprivrednicima kako bi unapredili svoju proizvodnju i radili na podizanju konkurentnosti svojih proizvoda.

Na taj način, objasnila je ministarka poljoprivrede, resorno ministarstvo nastavlja realizaciju Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku i u 2016. godini s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, uz napomenu da je izmenama navedenog Pravilnika omogućeno poljoprivrednim gazdinstvima i olakšan pristup korišćenju kredita.

- Ovim izmenama predviđeno je i pravo na kreditnu podršku za nabavku hrane za životinje koja ispunjava uslove kvaliteta propisane pravilnikom - navela je Bogosavljević Bošković.

Ona je precizirala da se krediti, čiji je rok otplate od jedne do tri godine sa grejs periodom do godinu dana, odobravaju i isplaćuju u dinarima - bez valutne klauzule i predstavljaju jedne od najpovoljnijih kredita na tržištu, gde fiksna kamatna stopa iznosi 3% na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Nema komentara.

Ostavi komentar