Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Cenimo li prave vrednosti?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

04. 07. 2016. Čačak

Autor: Prof. dr Drago Milošević Izvor: ObjektivNo1.

BLOG: Cenimo li prave vrednosti?

S obzirom da je jedan lokalni medij 17.juna objavio da će se u subotu 18.juna održati predavanje o Nikoli Tesli povodom 160 godina od njegovog rođenja, sledećeg dana u praznoj sali Skupštine grada Čačka gospođa Milka Kresoja održala je predavanje o Nikoli Tesli. Jedina moja zamerka bila je ta što sam na predavanju bio jedan od malobrojnih (trinaestoro) slušalaca.

Prve reči predavača bile su „Volite Teslu kao što ga i ja volim“. To bi bila poruka  koju bih sugrađanima i ja želeo da prenesem ovim tekstom. Još od osnovne škole započeo sam divljenje velikom čoveku, velikom naučniku, najvećem istraživaču, geniju, građaninu Sveta, Srbinu, Nikoli Tesli, s` tim da nisam ni prestajao. Za mene je kao srednjoškolca bilo otkriće doći do bilo kakvog teksta ili knjige o Nikoli Tesli ili odslušati neku emisiju ili prenos proslave 120 godina od njegovog rođenja putem radio prijemnika sa skoro potrošenim baterijama radeći na njivi. Danas kada je mnogo više mogućnosti da razna saznanja dođu do svih nas (za razliku od vremena u kojoj je moja ili neke starije generacije odrastala), bojim se da nas ta znanja sve manje interesuju. Smatram, da svi koji su svesni toga treba da utiču, kao što je i gospođa Milka Kresoja to učinila u našem gradu (nažalost malom broju ljudi).


Upravo sam ovih dana i razmišljao da predložim, samo nisam znao kome, da i mi u Čačku obeležimo 160 godina od rođenja Tesle (10. juli 1856.). Desila se Milka Kresoja da drži slovo o Nikoli Tesli gde smo čuli i intersantnih ideja kao što je ideja o izgradnji Teslinog tornja u Beogradu. Bio sam srećan čovek onog trenutka kada sam saznao za predavanje i tu nije bilo dileme da li ću na predavanje otići. Nadao sam se da ću tamo videti veliki broj ljudi, ne samo onih koji se bave naukom već sve Srbe koji su spremni da nauče nešto od Tesle i da za toliko budu bolji. Ne samo zbog Nikole Tesle već i zbog nas, da budemo veći, da ističemo vrednosti da bismo znali ko smo i šta smo, da pokažemo i drugima, da baštinimo Teslu jer na to prvi imamo pravo iako je Tesla građanin Sveta. Nikola Tesla je postao dovoljno veliki, ne zahvaljujući nama već zahvaljujući samome sebi, svom delu, onome što je ostavio čovečanstvu u nasleđe. Ne znam nijednog naučnika, istraživača čiji se točak koga je pokrenuo duže okreće od Teslinog. Realnu sliku o Tesli treba da ima svaki čovek kao i oni koji će tek dolaziti na Svet jer Tesla nije nešto prolazno. Odnos prema Tesli nije bio korektan, pogotovu od strane Države u kojoj je živeo, radio i umro. Dok je ta Amerika davala prednost svom čoveku Tomasu Alvi Edisonu, stvarajući propagandom od njega većeg naučnika od Nikole Tesle, čini se da brže vreme prolazi nego što se stvara realna slika o Nikoli Tesli.

 

 

 

A ko će drugi da predstavlja i baštini Teslino delo do mi Srbi, narod iz koga je potekao. Nije Tesla samo naš, on je građanin Sveta ali je naša obaveza da ga baštinimo, da mu u svim gradovima širom Srpskih zemalja podižemo spomenike... Teslino delo ne poznaje granice, narode, nacije. On i njegovo delo su planetarni, on pripada planeti na kojoj živimo. Ne može današnji čovek učiniti Teslu većim nego što jeste, ali se ne sme dozvoliti da Tesla bude manji nego što jeste. I sve sam ubeđenja da narod koji baštini vrednosti svojih najvećih sinova i kćeri je onoliko veliki koliko na tome radi i u tome uspeva. A onda se pitam kakav smo to mi narod koji se nije organizovao, nije znao ili nije hteo da napuni salu Skupštine grada da se obaveste sve škole, naučne institucije, fakulteti, ustanove kulture i drugi. Verovatno je obavešten samo jedan medij koji je i preneo vest da će se skup i održati.


Evo prilike da predložim ideju, koju sam stidljivo saopštavao mojim prijateljima ali ne i javno bojeći se da me i to, dodatno, ne izbaci iz orbite, da i mi u Čačku podignemo spomenik Nikoli Tesli. Ako ne na gradskom trgu, a zašto da ne, onda na nekom od drugih pogodnih mesta, kao npr. kod Agonomskog i Tehničkog fakulteta, na nekom od prometnih kružnih tokova (napr. u ulici Bate Jankovića) i sl. Neka ovo bude ideja koja će doći i do intelektualaca Čačka i onih koji trenutno upravljaju ovim gradom pa da se do 10. jula nađemo na istom mestu sa zadatkom da obeležimo 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Pre nekoliko godina sam, boraveći u Pirotu video spomenik Tesli ispred upravne zgrade elektrodistribucije. Ako može Pirot, može i Čačak.


Svima je poznato da, u poslednje vreme, mnogi žele da prisvoje Teslu i da ga prikažu kao svog pa je i to još jedan od razloga da bismo i mi kao narod iz koga je potekao, a i svaki pojedinac za sebe trebalo da budemo ponosni što je on naš. Učinimo nešto zarad naše budućnosti, zarad našeg potomstva da naučimo da ističemo vrednosti koje prvenstveno potiču iz srpskog naroda pa da budemo onoliki koliki i jesmo. To je naša obaveza zbog sadašnjosti i budućnosti naroda iz koga je potekao Nikola Tesla pre nego što je svojim delom obezbedio život večni.

 Prof. dr Drago Milošević
Čačak

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza