Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Oni i Mi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

06. 10. 2013. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - Danka Šušić

BLOG: Oni i Mi

Prvo su nas delili na partizane i četnike, pa na „zvezdaše“ i „partizanovce“. Potom su došle političke stranke, koje su razgranale podele na vrste i podvrste dok nismo uvideli da prišli ovome ili onome - nemamo nikakve vajde... Konačno su nas podelili na pušače i nepušače. Zanimljivo je da se nekuda uvek gubi podatak o statistici koji nas i goni da palimo cigaretu, jer smo iznervirani - a to je podela na one koji imaju i one koji nemaju. Ne cigareta, razume se, već novca.

Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru  uvedena je 7. novembra 2010. godine. Zajedno sa zabranom i zastrašujuće novčane kazne. Zakon je obuhvatao i restorane i kafiće, pa su vlasnici istih  dimnom zavesom odvojili pušački  od nepušačkog dela. Zakonom je „... pušenje zabranjeno i u prostoru koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za pozorišne, bioskopske i druge predstave...“

Čačani su povlašćeni! Bioskop nemaju, a „druge predstave“ su toliko zgusnute, da često između dve, ne uspeju ni da zapale cigaretu!

Ne tako davno, na partijskim i ostalim sastancima, sagovornici se nisu videli od dima. Hemijska olovka zapisničara  svakog časa je upadala u progorela mesta na zelenoj čoji  koja je prekrivala stolove. Iz šolja za kafu, prkosno su se uzdizali pikavci, udavljeni u sindikalnom tozu. Svačija kosa i svačije odelo  upijali su duvanski dim, a znak o zabrani pušenja nije postojao. Na velikim odmorima pušilo se u dvorištima na, kobajagi,  skrivenijim mestima.

– Daj dim!!

 

Po novom Zakonu, pedagog ne sme da zapali cigaretu pred učenikom, a po najnovijem, đaci i nastavnici su na takozvanoj „puš pauzi“ – zajedno!

Pušači su, od skora, najveći neprijatelji društva i nesavesni zagađivači okoline. Antiekolozi. Snajperisti koji nikad ne omaše ozonski omotač. Osobenjaci, koji zaslepljeni dimom i sopstvenim uživanjem, ne vide kako se u saksijama zeleni Cannabiol sativa.

Prema pušačima se naročito neprijateljski odnose bivši pušači, no, retko ko će  da poveruje u njihovu zabrinutost za hlorofil. Uglavnom se zna da su ljubomorni i da iz tog razloga kinje. Znaju kako su nekada uživali u cigareti pa im krivo, al za živu glavu ne bi priznali.

- Kad ćeš da prestaneš da pušiš? –pita bivši.

- Onda, kad ti počneš da mi kupuješ!- odgovara sadašnji.

Pušači su anatemisani od strane Crkve, dok LGBT čeka blagoslov Vatikana. Satanističke sekte, vidovnjaci, nadri lekari, proroci „ svakoga dana u svakom pogledu, sve više napreduju“. Samo je pušač neprijatelj naroda.

Zna on i sam da je pušenje štetno i ne razume zašto to čini, ali, u tome beskrajno uživa! Kad se penje stepenicama, šišti i škripi dok pored njega lakim korakom po dva – tri stepenika preskaču bivši pušači.

– I zec večito trči, pa živi 12 godina- teši se pušač.

Najružniju sliku, koju možemo videti, pružaju nam oni  koji u rana zimska jutra, u jaknama, drhteći, ispred svojih radnji piju kafu i puše. Ta slika pojeftinjuje opšte poimanje estetike. Kao da požuteli prsti i zubi i impregnirana koža na licu pušača nije dovoljna. Nepušači mirišu na mentol, pluća su im čista, lica sveža.

No, generalno,na kraju, razlike nema...

Nepušač je izračunao, da je pušač za 15 godina u kojima je goreo pare pred očima, umesto da ih je štedeo, mogao da kupi Ferrari. Pušač ga, zapalivši sa uživanjem cigaretu, pita: A gde je tebi Ferrari, pa ti ne pušiš?!

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza