Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Turisti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

17. 10. 2013. Čačak

Autor: ObjektivNo1. - Danka Šušić

BLOG: Turisti

Bilo bi lepo, pisati o stranim turistima, koji posećuju naša etno sela. O onima, kojima su dojadili debeli sagovi u sterilnim stanovima, pa bi bosi da hodaju „po šumama i gorama, naše zemlje ponosne“, O onima, kojima su dosadili pogledi na preskupe umetničke slike, pa luduju da vide kolske točkove i klipove kukuruza, okačene po daščanim enterijerima. Bilo bi lepo na taj način opisati život sela – na izmišljenom francuskom jeziku , poznatijem kao „žisel“ !

„Turističku“ sezonu, davnih, upropašćenih godina, otvorili su Rumuni, radeći po našim njivama za jednu „črvenu“, za dva obroka i kutiju cigareta Point ili Lovćen. Orali, okopavali, polivali, brali... Par godina kasnije, naši državljani, odlazili su u Arad i Bukurešt, da kupuju porcelan, jezgre oraha, čarape, pamučni veš, kobasice, kožne rukavice, bunde... Šepurili se, pokazujući prednost ostataka samoupravnog socijalizma, nad realnim.

Bez faktora koji štiti od  sunca, već potamneli  novi  „turisti“, intenzivno kod nas dolaze od 2007. kada je njihova  domovina, Bugarska, postala članica Evropske Unije. Da je živ Tomas Maltus, morao bi da odabere drugačiji  reper za svoju demografsku teoriju. Došavši k nama, ostaju nepristojno dugo, neki čak i zauvek. Srećni, što na našim poljima ima posla. Kako li je tek kod njih kad dolaze da rade kod nas?! Ali dolaze. I rade. U rana jutra beru naše jabuke da ih ne bismo uvozili iz Argentine. Vade naš luk, da ne bi putovao čak sa Novog Zelanda.  Za to vreme naša nezaposlena omladina spava...

Sezonske radnike u Srbiji poslodavci uglavnom ne osiguravaju, a retko kada i prijave, iako zakon propisuje obaveznu prijavu mesta boravka. Važno je da su seoske gazde postale i stanodavci, osposobljavajući vajate i kačare po avlijama, da sezonac kod njih i boravi. Obavezno se prilikom isplate najamnog rada odbija deo za kiriju!

Iako su svoje mahalske navike u potpunosti doneli sa sobom ( Omnia mea mecum porto! ), pa noću igraju ili se tuku, da bi odmah zatim zapevali. Ne smete da reagujete, jer državlajne Bugarske štiti EU. No, nekako im i oprostite nomadske načine jer ste u sebi zadovoljni što će, zahvaljujući njima, pšenica biti požnjevena, krompir pokupljen, kupus posečen, paprika ubrana.

Srbija je, posle hemoroidnih natezanja, dobila datum za pristupanje Evropskoj Uniji. Kad pristupi, hoćemo li i mi moći da budemo „turisti“? Daj Bože da pristupi, pa da idemo negde da radimo!!

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

19.10.

2013.

Ponosna profesorka anonymous [neregistrovani] u 14:04

Dragoj Danki,

Draga devojko,
Vec nekoliko meseci pratim tvoje priloge na najobjektivnijem pogledu na nas grad i okolinu i na sve ono sto se kod nas dogadja. Zahvalna sam g-dji Svetlani sto je imala sluha nas da obraduje a tebe da promovise na najbolji nacin. Mada neki pamte tvoje pismene zadatke iz gimnazijskih dana kao genijalne, a neki zele da te uguse i da ti ne daju rec. Jer sto rekao prepametni Iva Andric ,,Dodju vremena kad pametni zacute, budale progovore, a fukare se obogate...,, Na zalost sve ga cesce citiramo zadnjih decenija. Molim te, nemoj ucutati!!! Tvoja ponosna profesorka!

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza