Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Gde da se vratim?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

20. 12. 2013. Čačak

Autor: Đorđe Bojović

BLOG: Gde da se vratim?

Na prijemu u Skupštini grada Čačka pre nekoliko dana, novinarka lokalne TV Glakasija me je upitala da li planiram da se posle studija vratim u rodni grad. I dajući odgovor koji drugi očekuju od mene – da ću se vratiti ako bude imalo posla i uslova za kvalitetan život, ponovo sam postavio sebi to pitanje – a gde da se vratim?

Grad koji je u bivšoj Jugoslaviji bio industrijsko čudo, a širom iste poznat po onoj Breninoj pesmi, danas je potpuno devastiran i privredno polumrtav grad. Ne verujem da je za to samo kriva dinastija Ilić koja u njemu suvereno vlada, ali izgleda da će se stvari pomeriti sa mrtve tačke gotovo da nema. Pored svih ekonomskih problema, grad ovih dana potresaju afere za koje niko od gradskih otaca ne haje!

Danas je u njemu za prvog počasnog građanina proglašen Nikolić dipl. Tomislav! Pa zar grad koji je uvek bio opozicija režimima (Broz ga je za tri i po decenije posetio samo dva puta, a i Sloba ga je zaobilazio u širokom krugu), da danas oda najveće priznanje autoru bestselera “Šešelja za predsednika” i čoveku koji je ima “diplomu”? I šta je taj diplomac sa prestižnom diplomom uradio za moj rodni grad?

Ali, da Čačani cene obrazovanje vidi se i po “aferi snimak” koja se proteklih dana pojavila u skoro svim medijima, gde se đaci Čačanske gimnazije skidaju goli, muče profesore i uništavaju inventar! Pa zar ste moju Gimnaziju našli da blatite, sa kojom se ponosim širom Srbije i regiona! Naravno, najveći deo odgovornosti snosi troje – četvoro ljudi koji vedre i oblače čačanskom prosvetom, te u tom autističnom sistemu svaki problem guraju pod tepih ne bi li prikazali idiličnu sliku naših škola. Svakako da ovo nije izolovan slučaj, već samo karika u nizu događaja koji su ostali zataškani od strane direktora kako ne bi rušio reputaciju “elitne” čačanske škole, a epilog celog slučaja će verovatno biti suspenzija nekoliko profesora koji sigurno nisu odgovorni za taj slučaj.

O akciji “Grom” od koje se zvanično zatresla cela Srbija, dobili smo vest da Je na teritoriji celog Moravičkog okruga zaplenjeno čitavih 30 grama. Pa više se proda u bilo kom dvorištu čačanskih srednjih škola za vikend!

I zaista – gde da se vratim(o)? U kojoj to fabrici mladi inženjer mašinstva može da se zaposli u Čačku? Gde da nađe posao mladi tehnolog, programer, profesor francuskog ili etnolog u svom rodnom gradu? U kom to pozorištu može da zaigra mlada čačanska glumica? Gde sutra da odem da pogledam novog Hobita ili, pak, da odem na zatvoren bazen a da se ne radi o bazenu našeg kapitalnog ministra? Problem nije samo u čačanskoj vlasti, već i bezidejnoj opoziciji. Jer u Srbiji – nota bene – još uvek je više novca nego ideja, i ta činjenjica nije manja od one da smo siromašni!

Volim svoj grad i zato ovo i pišem. Ne da bih nekoga stavio na stub srama ili nalepio etiketu retrogradnog, već da u gradu Disa, Nadežde Petrović, Puriše Đorđevića, Sonje Savić, Verice Barać, Dragana Kićanovića, Koraksa i ludog Bore Čorbe nikada dipl. Nikolić neće stajati njima uz rame. Želim da moj grad bude prepoznat kao grad obrazovanih, tolerantnih i poštenih ljudi, jer Čačak – to je suma svih nas!

 Đorđe Bojović, student prava

Komentari (4)

ostavi komentar
ned

26.01.

2014.

Cacanin [neregistrovani] u 15:31

Tuzno ali istinito

Kako pričati o bilo čemu kada nam je sudbina zapečaćena još davne 2000 god. Tadašnji gradonačelnik (Ilić) busao se u prsa sa privredom Čačka, a danas sve uništeneo. Lokalna samouprava ( pozicija i opozicija) vezali se kao creva . Svi su sa svima ulepo ali krug je zatvoren. Sadašnji gradonačelnik ( gle opet Ilić), kada on završi fakultet? pa čak i magistraturu a čuo sam da mu je stigao i doktorat (nego rano je da ga ozvaniči), a do juče popravljao warburg-e. Nego sinko tutanj, ako možeš beži koliko te noge nose od ove mafije !!! PS : a šta bi sa onih 8% od Kineza ?? Neko zataška a neko posta počasni građanin !?

Odgovori
pon

23.12.

2013.

STUDENT [neregistrovani] u 19:11

...

HA, HA... STUDENT ZAPALIO ŽITO!! ĐORĐA ZA PREDSEDNIKA!!! ILI BAR GRADONAČELNIKA!!! BRAVO, BRAVO, BRAVO!

Odgovori
pon

23.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 10:07

TACNO!!!

SVE POTPISUJEM!

Odgovori
ned

22.12.

2013.

Tanjaanonymous [neregistrovani] u 18:33

Bravo!

Bravo!

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza