Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Čekanje...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

18. 01. 2014. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - Danka Šušić

BLOG: Čekanje...

Onog časa, kada postanemo svesni sebe, počinjemo nešto da čekamo.Posle izvesnog vremena, zaprepašćeno shvatamo,da će otprilike dobar deo života, da nam prođe u čekanju...

Prvo čekamo da odrastemo i to je neko najgluplje čekanje koje sebi dopuštamo, ali to ne znamo tada... Čekamo, kada će već jednom da prestane nasleđivanje garderobe od starijeg brata ili sestre. Slatka je pričica o dečaku, koji je nosio sestrine plišane pantalone sa tregerima, drečave rolke i patofne sa tufnama. Kada su njoj, za polazak u školu kupili lakovane cipelice sa kajiščićem, u radnji je vrisnuo: Da znate, ja vam to nositi neću!

Čekamo, da uđemo u pubertet i postanemo neshvaćeni. Čuvena je anegdota koju i danas priča Arsen Dedić, o svojim „magarećim“ godinama. Otac mu nije dopuštao da se smuca uveče, po primorskom gradiću u kom je rastao, i patio je, što su njegovi drugovi napolju do kasno, pa je rekao ocu: - Ali, pape, ja san sad u pubertetu ! A otac će: Budi ti di oćeš, al do osam uri da si mi doma! 

Čekamo, da završimo srednju školu i da se na ulici ne javimo profesorima koje nismo voleli. Čekamo, da odemo na studije. Mislimo, u drugom gradu je lepše, lakše, naša palanka guši. Gladni svega, prvu godinu uglavnom ponovimo. Potom čekamo da diplomiramo, da bismo beskrajno čekali posao.

U nekim vremenima, devojke su čekale momke da se vrate iz vojske. Čekale su pismo i fotografiju sa posvetom na poleđini – voljenoj iz JNA. Na fotografiji , on obavezno stoji u pozi „na mestu voljno“. Jedno koleno malko savijeno, noga blago izbačena, ruke na kukovima. U pozadini sramežljivi borić ili jela, u krugu Kasarne. Vojnik je čekao pismo od devojke. Ukošeni rukopis, patetika o nedostajanju, o dugim danima i još dužim noćima, srce probodeno strelicom. Neretko je čekao i pisma onih, koji bi ga obaveštavali, da li mu je verna palvooka lepojka. Čekao je, da odsluži vojni rok, pa da se oženi. Ukoliko u prvoj godini braka ne bi dobio dete, majka bi uzdisala:  Eh, još samo to da dočekam.

Od nametnutih čekanja, izdvajaju se ona u redovima za šećer, ulje i hleb. Vozači se sećaju vremena poznatog kao par – nepar, jer su čekali kad će voziti. Bilo je i onih, koji nisu znali koji dan čekaju, jer su na registarskoj oznaci, s kraja imali nulu!

Nesrećno zaljubljeni, voleli su pesmu Konstantina Simonova – Čekaj me, ja ću sigurno doći... Po savetu astrologa, čekali smo, da Saturn krene direktnim hodom, jer ćemo tada biti nagrađeni za čekanje.

Čekali smo autobus, čekali smo, skriveni u nečijem ulazu, da prestane kiša, čekali smo kod zubara, čekali smo voz kojim nam neko dolazi, čekali smo prvi sneg, pa prvo Sunce. Čekali smo u redovima ulaznice za sportska dešavanja i koncerte. Spadali s nogu, čekajući glumce i pevače, da ih vidimo iz blizine. Čekali smo košarkaše, da nas zaslepe zlatna svetska odličja, čekali tenisera No.1.Čekali lidere, da nam se obrate na mitinzima i poruče, kako ne smemo više ni minuta da čekamo!!

Interesantno je, da naši prijatelji nesrećni u braku, ljubomorni na našu slobodu, samo čekaju priliku da nas ubodu pitanjem- a šta ti čekaš?! Čekamo, da smislimo odgovor.

Nezaposleni pedesetogodišnjaci čekaju, da njihovi roditelji od osamdeset godina, prime penziju.

-Svi operateri su trenutno zauzeti,- kaže umilni glas, dok vama gori pod nogama.-Molimo, sačekajte!-

 Please wait – piše na bankomatima.

Ko čeka – dočeka!

Godoa, uglavnom...

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

15.04.

2014.

ISTRAŽIVAČ [neregistrovani] u 13:24

JEDNA MISAO O TEKSTU ČEKANJE

LEPO UOČENO ZAPAŽANJE,MNOGO JE ČEKANJA I IŠČEKIVANJA U NAŠEM ŽIVOTU,NEKAD SOPSTVENOM VOLJOM NAMETNUTA,A NEKAD OBJEKTIVNIM USLOVIMA.ZANIMLJIVA TEMA ZA RAZMIŠLJANJE.LEP AUTORSKI DOPRINOS POSMATRANJU I PROMATRANJU ŽIVOTA.

Odgovori
ned

19.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 16:41

strpljenje

za prave odluke u zivotu treba biti odlucan i strpljiv.

Odgovori
ned

19.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 16:40

...

Ukoliko nesto ne preduzmemo i ne promenimo stav u svojoj glavi cekanje ce nam doci glave.

Odgovori
ned

19.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 16:37

:)

Postoje stvari koje vredi cekati...

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza