Naslovna  |  Blog  |  BLOG: Kol’ko košta jedan život?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Blog

25. 01. 2014. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - D. Ilić

BLOG: Kol’ko košta jedan život?

Povod za ovo „pisanije“ su sudbine malih i u ovoj zemlji (svakodnevno nam dokazuju!) nebitnih ljudi. Naime, potresla me je sudbina, meni nepoznatog čoveka, šezdesetpedogodišnjaka Zorana Mamutovića iz Žitorađe koji se obesio, jer mu lokalna vlast i Centar za socijalni rad nisu dali hiljadu dinara da bi kupio lekove!!!

U oproštajnom pismu je napisao da je više puta tražio pomoć od nadležnih institucija kako bi sa svojom suprugom mogao da preživi, ali je stalno nailazio na zatvorena vrata. U očaju i zbog nemaštine odlučio je da digne ruku na sebe.

Kako mediji prenose, nesrećni Zoran  je preživljavao sakupljajući mrvice i ostatke hrane koje pronađe na ulici.

Ko je kriv? Vlast, vreme tranzicije i reformi… ili svi mi ostali. Zakazala je humanost, svih nas, koji hladno, sklanjajući poglede, prolazimo pored ljudi koji traže spas u kontejnerima. Opravdavamo se da nemamo ni mi dovoljno. Jeste teško vreme, ali zar nije za zemlju Srbiju i ovaj narod, uvek bilo teško vreme? Posle Turaka, ratova, suša, poplava…,  pa su se svi pomagali, čuvali i brinuli?

Istina je i da ima ‘’lažnih prosjaka’’, koji menjaju gradove iz meseca u mesec i zaradu daju “poslodavcima”, ali ne govorimo o njima, već razrušenim porodicama, očajnim ljudima, bolesnima bez nade za skupo lečenje… O njima niko ne brine, ponekad ni najbliži rođaci, a država za to vreme obećava… Da će nam biti bolje (trunutno je malo teško), da će izgraditi autoputeve, mostove, hale, sale, škole…

Za koga? Za decu, čiji roditelji dižu ruku na sebe, posrnulu omladinu ugušenu u beznađu ili izgladnele penzionere (kojih za koju godinu neće ni biti, jer su poslodavci odavno zaboravili šta to beše penziono, socijalno) ?

U suštini, ‘’viđeni’’ smo za kazan Crvenog krsta, ako se nešto ne promeni!

Neko će reći “Zašto ja da im dajem pomoć, što ne rade?” Radili bi oni, naravno, ali gde? Privreda grca u gubicima, a mesta u komunalnim i državnim preduzećima nema, jer su došle “kvalifikovane” tetke, strine, ujne…da ne nabrajam, znate ih…

Tačno je da bi trebalo preispitati kako se zaista pomoć deli socijalno ugroženima (kao što će u Žitorađi uraditi povodom ovog slučaja), jer ako i tu ima političke, rodbinske i druge veze (kako se sumnja), onda stvarno nismo normalni !!!

U Čačku, niko osim medija se nije oglasio, niti pomenuo da pomogne dvanaestogodišnjoj Ani Radosavljević, koja je obolela od teškog malignog tumora (sarkoma). Prošle godine su se svi u porodici Radosavljević šokirali kada su slučajno saznali da Ana ima ovu bolest. Odmah su krenuli na ispitivanja, terapije…Sada se čekaju nalazi iz Bolonje, ali i zastrašujuća vest - koliko novca je neophodno za Anino dalje lečenje. Iako su mediji u Čačku objavili broj žiro račun, do sada, na taj račun nije uplaćen ni dinar!

“Gde je zapelo?” Znam, nemamo para, to je već odavno poznato, ali ako svako od nas odvoji po 100 dinara, a u Čačku po poslednjem popisu ima oko 114 hiljada stanovnika, računica je jednostavna – 11.400.000,00 dinara (oko 95 hiljada evra).

I za kraj: statističari nas svakodnevno bombarduju podacima o poskupljenjima. Mi se žalimo na račune za struju, grejanje, povećani PDV, cene životnih namirnica… Kažu mora tako, rastu troškovi, rastu cene… Sve raste... Samo cena ljudskog života stalno opada. Trenutno vredi samo hiljadarku! Za Zorana Mamutovića iz Žitorađe dovoljna je bila ta jedna jedina da ne odustane od sebe. Toliko je koštao njegov život!

Komentari (6)

ostavi komentar
ned

23.02.

2014.

Polinom Skrivjevic u 16:38

kod

https://app.box.com/s/iz0du4qrw3qroy5yl2ga

Odgovori
ned

23.02.

2014.

Polinom Skrivjevic u 16:38

kod

https://app.box.com/s/qtpcppuwu829ccggn3go

Odgovori
ned

23.02.

2014.

Polinom Skrivjevic u 16:37

Kod

https://app.box.com/s/h17bfxd4yzpkc9emtvpz

Odgovori
pon

27.01.

2014.

Danka [neregistrovani] u 06:58

:(

Bitan je projekat "Beograd na vodi"...

Odgovori
ned

26.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:20

...

sad ce neko vreme da bude KOLKO KOSTA JEDAN GLAS:)

Odgovori
sub

25.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 10:48

ddddd

Odličan je ovaj blog!

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza