Naslovna  |  Dijaspora  |  Milioni za prodaju magle!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dijaspora

18. 11. 2012. Beograd

Izvor: Vesti

Milioni za prodaju magle!

Srpska dijaspora iz celog sveta ubuduće će preko interaktivnog portala Srbijaonlajn i kamera postavljenih u centru Beograda, moći direktno da razgovara i da se vidi sa svojim rođacima ili prijateljima u srpskoj prestonici. Ovo je najavio Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Ova vest, međutim, nije s oduševljenjem dočekana među sunarodnicima u inostranstvu. Oni se, u međusobnoj internet prepisci u koju su i "Vesti" imale uvid, ironično pitaju "da li će Kancelarija za dijasporu organizovano da im u Knez Mihailovu dovodi ostarele roditelje i rodbinu iz svih sela i gradova Srbije, kako bi mogli da se gledaju i razgovaraju, ili je ta privilegija rezervisana samo za Beograđane"?  "Nama nije potrebno ćaskanje preko kamere, već razumevanje i pomoć pri rešavanju konkretnih problema. Bojim se da će se doći do produbljivanja lošeg odnosa dijaspore ", kaže Ana Milošević, delegat iz zemalja Beneluksa u Skupštini dijaspore i Srba u regionu.

Budući da je budžet Kancelarije za 2013. isti kao što je bio 2012. za Ministarstvo dijaspore - oko tri miliona evra, u rasejanju se pitaju zašto je onda uopšte gašeno ministarstvo? I ko kome prodaje maglu? Finansije, komentarišu dijasporci u pomenutoj prepisci, nisu smanjene, zaposleni su i dalje u istom broju, tako da priča o štednji u Vladi Srbije i racionalizaciji državne administracije ne pije vodu.

Skupštinski Odbor za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je razmotrio predloženi budžet za 2013. godinu namenjen Kancelariji, uz konstataciju da su predviđena sredstva od 334.453.000 dinara (oko tri miliona evra) ista kao za tekuću godinu. Direktorka Kancelarije Slavka Drašković, koja je prisustvovala sednici Odbora, rekla je da bi sredstva namenjena za dijasporu trebalo da budu značajno veća, jer bi time i saradnja sa Srbima u svetu bila kvalitetnija.


Nema komentara.

Ostavi komentar