Naslovna  |  Dijaspora  |  Bečka škola za srpske studente
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dijaspora

03. 12. 2012. Beč, Austrija

Izvor: RTS

Bečka škola za srpske studente

Među strancima u Beču najviše ima Srba, 150 hiljada. U austrijsku prestonicu zbog studija odlazi veliki broj mladih. Ambasada Srbije u Austriji omogućila je srpskim studentima germanistike da stečeno znanje pokažu u praksi na austrijskim univerzitetima.

Najčešći razlozi zbog kojih je Beč, jedan od 10 najrazvijenijih evopskih gradova, primamljiv strancima jesu organizovanost, disciplina i odgovornost koju građani imaju prema svom gradu.

Predsednik Petog Bicirka Kurt Vimer kaže da je Beč od davnih dana bio grad u kome živi monogo ljudi iz inostranstva.

"Postoje razne organizacije i pomoć magistrata, kao što mi u Petom Bicirku u magistratu imamo odeljenje za pomoć strancima. Na jedan kulturno specifican način im izlaze u susret i pomažu pri rešavanjeu raznih problema i mogu da im odgovore na razna pitanja", objašnjava Vimer.

Mladima koji dolaze iz Srbije na studije u Beč pomaže bečki ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Predsednica te organizacije Aleksandra Panić kaže da im je cilj da spoje srpske studente širom Evrope i u celom svetu.

"Želimo da napravimo jednu platformu srpskih studenata, koja će za sad samo srpskim studentima pomagati", kaže Aleksandra Panić i dodaje da će kontakte koje sada grade iskoristiti u ubudućnosti na poslovnom planu.

U saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Austriji, srpskim studentima germanistike omogućeno je da stečeno znanje na austrijskim univerzitetima pokažu u praksi. Mnoge zemlje već imaju takav sistem zato što je najveći potencijal u obrazovanoj omladini.

"Posetili smo privrednu komoru i parlament u Beču gde smo prevodili za srpsku i austrijsku delegaciju Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspeli da budemo u organizaciji i da pomognemo", ističe Bojana Panić iz Doboja u BiH.

Beč, kao akademska metropola Srednje Evrope, ima i najviše stranih studenata. Upravo zato u tom gradu je veliki broj studentskih organizacija koje okupljaju mlade sa ciljem umrežavanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar