Naslovna  |  Dijaspora  |  Kanađani u čast vojvodi Putniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dijaspora

27. 12. 2012. Otava

Izvor: ObjektivNo1., Beta

Kanađani u čast vojvodi Putniku

Spomen-ploča posvećena vojvodi Putniku, na planini koja nosi njegovo ime, otkrivena je u području Stenovitih planina u široj okolini Kalgarija, u kanadskoj provinciji Alberta.

Malo ko je znao da su Kanađani još 1918. godine tako nazvali jednu planinu odajući počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske (1912-1916) i prvom srpskom vojvodi Radomiru Putniku (1847-1917).

Vest je doprla i do praunuka vojvode Putnika Zorana Ivkovića (73), elektroinženjera koji živi u Nemačkoj, ali svake godine posećuje rodnu Srbiju.

Ivković je uspostavio kontakt sa ovlašćenim notarom Srbije u Kalgariju Milicom Opačić izražavajući zadovoljstvo što kanadska planina nosi ime njegovog pradede.

"Vrlo sam počastvovan i ponosan i zainteresovan za dalji rad srpske zajednice u Kalgariju", napisao je Ivković.

On je takođe naveo da vojvoda Putnik ima još živih potomaka, a da je on jedan od onih koji čuvaju uspomenu na slavnog srodnika.

Ivković je vrlo upućen u život i delo svog pradede koji je, između ostalog, na osnovu odluke Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba, pre 100 godina, 24. decembra 1912. doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande u Nišu, čime su postavljeni temelji srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Praunuk vojvode Radomira Putnika je i dobrotvor koji pomaže svoj narod prilozima za srpsku crkvu, dečje bolnice i na druge načine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza