Naslovna  |  Dijaspora  |  Srpski medicinari odlaze na posao u Nemačku (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dijaspora

17. 01. 2013. Beograd

Autor: ObjektivNo1. - INFObiro

Srpski medicinari odlaze na posao u Nemačku (VIDEO)

Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka savezna agencija za rad Nurnberg sklopile sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavnju srpskih zdravstenih radnika u Nemačkoj koji će omogućiti da posao u toj državi dobije 250 medicinskih tehničara iz Srbije

Sporazum su u sedištu NSZ u prisustvu ambasadora Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma potpisali direktor te službe Dejan Jovanović i generalna direktorka Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje Monika Varnhagen.

Ambasador Vilhelm je, tom prilikom, istakao da je to prvi sporazum te vrste koji je Nemačka zaključila sa nekom drugom državom izrazivši očekivanje da će to biti početak plodne saradnje. Prema njegovim rečima, polazište za potpisivanje sporazuma je činjenica da Nemačka ima manjak osoblja za zdravstvenu negu, dok u Srbiji postoji višak medicinskih tehničara i bolničara. Vilhelm je istakao da je sporazum ograničen na osoblje iz oblasti zdravstene nege kojih u Srbiji ima previše, a u Nemačkoj nedostaju kako bi se sprečilo da iz Srbije zbog bolji uslova u Nemačkoj odu i oni koji već imaju posao ili su traženi u matičnoj državi.

Direktor NSZ Jovanović je naveo da će u prvom krugu priliku da dobije posao u Nemačkoj dobiti 250 medicinskih tehničara, ali da postoji potencijal za zapošljavanje i većeg broja ljudi. On je ukazao da na evidenciji NSZ trenutno ima oko 12.000 medicinskih tehničara namopenuvši da je u razgovoru sa nemačkim kolegama dobio informaciju da će plata medicinskih tehničara iz Srbije u Nemačkoj u bruto iznosu biti oko 2.200 ili 2.300 evra, a u neto 1.600 evra.

Jovanović je dodao da postoji mogućnost za veće zarade nakon što polože državni ispit u Nemačkoj kako bi njihova diploma imala isti staus kao i tamošnje.

Direktor NSZ je rekao da bi prvi medicinski tehničari put Nemačke mogli da krenu već u aprilu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza