Naslovna  |  Dijaspora  |  Svet i dijaspora pomažu Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dijaspora

17. 05. 2014. Srbija

Izvor: Agencije - ObjektivNo1.

Svet i dijaspora pomažu Srbiji

Pomoć Srbiji zbog obilnih poplava koje su je zadesile uputilo je sedam zemalja članica EU, Rusija, SAD, Izrael i Makedonija, a aktivirala se i srpska dijaspora.

Evropska unija je aktivirala Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koji je uputila Srbija zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove zemlje, a u prvom odgovoru danas su reagovale Slovenija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Austrija, Češka i Hrvatska, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Crveni-krts-dva.jpg

Francuska hitno šalje misiju spasilaca na vodi u Srbiju kako bi joj pomogla u borbi protiv poplava, saopštila je francuska ambasada u Beogradu.

Predviđen je dolazak u Srbiju tri tima civilne zaštite Slovenije, sa pumpama velikog kapaciteta za izvlačenje vode. Tim čini 19 ljudi i dve pumpe visokog kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode, a na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Očekuje se da sutra u Srbiju stigne i pomoć iz Nemačke, u čijem sastavu će biti 15 spasilaca sa tri pumpe velike crpne snage, pet kamiona i agregat.

Delegacija EU u Srbiji, takođe, navodi da će iz Austrije tokom vikenda biti upućen tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta, a očekuje se i potvrda o angažovanju čamaca i helikoptera.

Mađarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasavanje, a Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena.

Avion Iljušin Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je na aerodrom u Nišu, sa 76 ruskih spasilaca koji su se odazvali pozivu da pomognu Srbiji koje su zadesile poplave.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Edvard Nikolajevič Čižikov, među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, koji su opremljeni najsavremenijom opremom.

Rusko ministarstvo trebalo bi da dopremi oko 70 tona humanitarne pomoći, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i snabdevanje strujom, hranu i ćebad, rekao je Voronov za Itartas.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je danas duboko saosećanje sa hiljadama građana Srbije koji su pogođeni poplavama i saopštila da je obezbedila pomoć od 100.000 dolara.

Država Izrael počela je da isporučuje pomoć Srbiji nakon nezapamćenih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlju, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom izraelske ambasade, biće uručena hitna pomoć u vidu lekova, ćebadi, kabanica, gumenih čamaca, hrane.

U međuvremenu, hrvatski Crveni krst je pokrenuo prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo katastrofalnim poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine i Srbije, saopšteno je danas iz te humanitarne orhanizacije.

Hrvatski Crveni krst će, kako se navodi, prikupljena sredstva dostaviti Crvenom krstu u Srbiji i BiH.

Istovremeno, makedonska vlada je na današnjoj sednici odlučila da uputi 75 specijalaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane i Direkcije za zaštitu i spasavanje kao pomoć Srbiji i BiH, pogođenim poplavama.

Grad Cetinje poslaće ujutru kontingent pomoći Srbiji koja se bori sa katastrofalnim poplavama na znatnom delu svoje teritorije, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Podrška Cetinja ogledaće se u stavljanju na raspolaganje ljudskih i materijalnih resursa pri pružanju pomoći ugroženom stanovništvu - specijalizovana vozila za intervencije u vanrednim situacijama, gumeni čamci, kabanice, čizme, džakovi i drugi materijalni resursi.

I humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji čija su imanja pogođena jednom od najvecih elementarnih nepogoda u poslednjih 100 godina, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Srpska dijaspora u Austriji odlučila je da pomogne Srbiji i Republici Srpskoj u borbi protiv katastrofalnih poplava sa kojima se suočavaju.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar