Naslovna  |  Izbori 2012  |  Mandat Nikoliću posle zakletve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izbori 2012

21. 05. 2012. Beograd

Izvor: Tanjug

Mandat Nikoliću posle zakletve

Mandat novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću počeće da teče od momenta polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije.

Jedna od njegovih prvih dužnosti biće da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u "Službenom glasniku" objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat. 

Tekst zakletve glasi: 
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti". 

Nikolić zakletvu može da položi i pred još uvek aktulenim sazivom republičkog parlamenta, budući da njemu još teče mandat. 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je danas da će početkom sledeće nedelje biti doneta odluka kada će i pred kojim sazivom parlamenta Tomislav Nikolić, novi predsednik Srbije, položiti zakletvu. 

"Noćas smo se dogovorili da početkom sledeće nedelje odlučimo kad će i pred kojim sazivom parlamenta, starim ili novim, Tomislav Nikolić položiti zakletvu", rekla je Slavica Đukić-Dejanović agenciji Beta. 

Prema njenim rečima, predsednik Srbije ima dve mogućnosti – da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom koji je još aktuelan ili da položi zakletvu posle verifikacije mandata poslanika novog saziva. 

Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna, a nova vlada izabrana u naredna tri meseca. 

Nema komentara.

Ostavi komentar