U znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), hrabru, doslednu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, članovi porodice i prijatelji osnovali su fondaciju koja će promovisati vrednosti koje je Katarina zastupala i po kojima je živela i radila. Katarina Preradović bila je jedna od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije.

Krhka, graciozna i nežna imala je veliku snagu beskompromisnog borca protiv beščašća i prevare, borca za istinu i pravdu. Naša Katarina je bila sve ono što danas nedostaje novinarima, medijima i intelektualnoj eliti koja se pogubila u ćutanju ili odbrani sitnih interesa. Katarina je pre svega bila slobodan novinar, sa velikim N, a bez takvih kao što je Katarina nema ni slobodnih medija, ni slobodnog i demokratskog društva. Danas živimo u društvu koje tone u beščašće, primitivizam i neznanje i potrebni su nam Katarinina snaga, principi i odbijanje da se kleči pred pretnjama.

Na dan njenog rođendana obaveštavamo da će Fondacija Katarina Preradović negovati i razvijati vrednosti koje je naša prerano preminula Kaća oličavala u novinarskoj profesiji: visoke profesionalne i moralne standarde, integritet, beskompromisnu težnju ka istini, časti i dostojanstvu, težnju ka boljitku za celo društvo.

Ciljevi Fondacije neće biti usmereni samo ka razvoju novinarstva već i drugih profesija, kao i promovisanju i unapređenju humanitarnih aktivnosti, ljudskih, građanskih i manjinskih prava, svih temeljnih demokratskih vrednosti. 

Fondacija će jednom godišnje u oktobru dodeljivati nagradu za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštem dobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastima društvenog života. Fondacija Katarina Preradović će pružati podršku novinarima, pre svega mladim, koji svojim profesionalizmom, odgovornošću, savešću, talentom i hrabrošću slede časne postulate profesije od kojih, kao i naša Kaća, ni pod kakvim pritiscima i pretnjama neće odustati. Fondacija Katarina Preradović tragaće za novinarskim talentima koji se u ovim okolnostma čine nevidljivi, ali ih ima. Osim toga Fondacija Katarina Preradović baviće se štampanjem publikacija, produkcijom dokumentarnih filmova, organizovanjem tribina i izložbi i profesionalnih treninga za novinare.

Među osnivačima Fondacije, pored članova porodice Katarine Preradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija "Blic", "NIN", "Nedeljnik", TV B92, "Danas", „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije. Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.