Naslovna  |  Region  |  Čačak  |  Čačak: Vadili šljunak i slučajno PROMENILI TOK Morave, pa poplavili okolna sela
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

11. 04. 2016. Čačak

Autor: V.Nikitović Izvor: Blic

Čačak: Vadili šljunak i slučajno PROMENILI TOK Morave, pa poplavili okolna sela

Nedozvoljeno vađenje šljunka iz Zapadne Morave dovelo je do promene toka reke, zbog čega su poplavljeni delovi Zablaća i drugih sela.

Problem je eskalirao tokom poplava iz 2014. i ove godine, kada su zbog išljunčavanja rečnog korita uništene priobalne parcele sa obe strane reke.

- U Zablaću je zbog vađenja šljunka tok Morave usmeren na drugu stranu, pa je osim parcela odnet i deo kanalizacije. Nestali su podzemni izvori, reka menja tok i sada do Kraljeva praktično nema nikakve zaštite od poplava. Pozivali smo inspekciju i policiju, ali oni napišu male kazne koje vlasnicima separacija ne prestavljaju veliki izdatak, pa bez problema nastavljaju po starom - kaže Mirko Zarić iz Zablaća.

 

 

Meštani se žale i zbog toga što im teški kamioni natovareni šljunkom uništavaju lokalne puteve. Kako kažu, saobraćajnice su projektovane za težinu od šest tona, a njima prolaze kamioni sa teretom od 50 tona. Dnevno, tvrde, prođe 50 kamiona.

- Koriste se putevi u čije smo saniranje uložili i vlastiti novac, a zarad ostvarivanje svog profita uništavaju ga oni koji za to nisu dali dinara. Asfalta praktično više i nema. Ovaj put je nama život, ali izgleda da nikoga za to nije briga. To se vidi i po tome što su uklonjeni znakovi za ograničenje nosivosti – priča Mirčeta Lečić i podseća da su meštani Zablaća u više navrata, kao vid protesta, traktorima blokali put.

Odbornik Dragan Bisenić jedan je od retkih koji je upozoravao na ovaj problem.

- Očigledno da su interesi jednog čoveka ili jednog preduzeća stavljeni iznad interesa cele zajednice - ocenjuje Bisenić.

Kazne vlasnicima separacija

Načelnik Gradske uprave inspekcijskih službi Milovan Erić pozvao je lokalnu samoupravu da se obrati policiji i da ugrožene meštane zaštiti „konstantnim pisanjem saobraćajnih kazni” vlasnicima separacija i kamiona.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza