Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

16. 05. 2016. Čačak

Autor: G.Otašević Izvor: Politika

Vlada otkupila dug čačanske alatnice

Zaključkom Vlade Srbije Fondu za razvoj Republike odobreno je da od turske Halk banke otkupi dug Fabrike reznog alata iz Čačka. Tako se državna alatnica sa 578 zaposlenih odmakla od ivice stečaja i vratila među kolektive koji imaju budućnost.

Slede, obavezno, izrada unapred pripremljenog plana reorganizacije, pronalaženje strateškog partnera i privatizacija FRA. Samo tako može opstati fabrika koja, posle najnovijih promena i događaja, ima obaveze od oko 19,5 miliona evra – kaže za „Politiku” Radenko Luković, zamenik gradonačelnika Čačka.

On objašnjava da je Fabrika bila u grupi od 37 preduzeća čije je račune naša država, do 31. oktobra prošle godine, štitila od poverilaca. Međutim, Privredni sud u Čačku je već 16. novembra pokrenuo prethodni stečajni postupak nad FRA a na predlog Halk banke iz Turske, koja je lane kupila Čačansku banku pa s njom i potraživanja prema fabrici. Reč je o obavezama prema Pariskom i Londonskom klubu (grupacije kreditora sklapale su aranžmane sa zemljama opterećenim problemima sa otplatom spoljnog duga), koje se vuku još iz prošlog veka, i po tom osnovu je FRA bila dužna Čačanskoj banci 2.854.887 evra i 2.905.353 dolara.

– Vrednost tih potraživanja na tržištu obaveza i kapitala je između pet i 15 odsto, i u dogovoru sa rukovodstvom FRA ponudili smo Halk banci pet procenata, zatim osam. Međutim, oni su od početka zahtevali 20 odsto, dakle više od milion evra, i u jednom trenutku prekinuli svako pogađanje, smatrajući da su naše ponude neozbiljne. Banka je u toku pregovora čak dobila, od nekog velikog igrača na tom tržištu, ponudu da svoja potraživanja prema fabrici proda i skuplje od 20 odsto, i tada je bilo jasno da je đavo odneo šalu – objašnjava Luković.

Fabrika bi za pet odsto i nekako namakla sredstava, ali za 20 procenata – nije imala ni izgleda. Jedino rešenje bila je pomoć države, pošto je Srbija većinski vlasnik FRA sa udelom 57,65 odsto.

Fond za razvoj nedavno je uplatio Halk banci 570.977 evra i 581.070 dolara, i tako kompletan dug fabrike otkupio za 20 odsto. A Halk banka je 7. aprila obavestila Privredni sud u Čačku da povlači predlog za otvaranje stečaja nad FRA.

Sa druge strane, Fond za razvoj uzeo je hipoteku nad imovinom FRA u visini isplaćenog novca (570.977 evra, 581.070 dolara) dok je ostalih 80 odsto obaveza alatnice prema PL klubu naša država otpisala.

 

 

Luković podseća da je na preseku iz decembra 2014. imovina fabrike bila procenjena na 36, a obaveze na 30 miliona evra, ocenjujući da je „to bilo realno”.

– U strukturi obaveza, 18 miliona je prema državi i to bi, po zaključku vlade, bilo otpisano u slučaju privatizacije. Od preostalih 12 najveće obaveze, oko 5,3 miliona, bile su upravo prema PL klubu. Dalje, imovina rezervisana za prodaju radi namirenja radnika po poravnanjima procenjena je na 3,5 miliona, a to su posed u Kulinovačkom polju, pogon „Kuglična vretena” u gradu, zalihe i neka potraživanja FRA prema trećim licima, i u bilansima se vodi da je identična radničkim potraživanjima. Još oko 1,5 miliona evra su obaveze prema dobavljačima, a oko 800.000 evra prema radnicima koji su ostali pri tužbama protiv FRA. Posle svih najnovijih promena, obaveze su svedene na oko 19,5 miliona.

Država je svoj paket akcija u FRA ponudila prošlog maja na privatizaciju, metodom prodajom kapitala, po početnoj ceni od 3.607.996 evra, iako je samo dvadesetak dana pre toga u opticaju bila prodaja većeg dela imovine FRA, bez obaveza, i to s početnom cenom 20.466.240 evra.

Zatim je, ubrzo, na snagu stupila nova procena kapitala (četiri miliona evra) pa je avgusta 2015. onaj državni paket nuđen za 2,33 miliona evra, ali se nije javio niko kao ni na oglas iz septembra kad je početna cena bila samo 777.433 evra.

– Postojala je nada da će se na tu cenu oglasiti stari poslovni partneri fabrike iz Rusije i Irana i jedan kupac iz Čačka, ali posao složenim čine obaveze FRA i veliki broj radnika. A danas, da bi došla do obrtnih sredstava i isplatila deo obaveza, fabrika mora da proda deo imovine i nastavi da se kući na jednom mestu, umesto na dva kao do sada.

Nedavno se pojavila mogućnost da ozbiljan čačanski privrednik kupi deo imovine FRA, onaj u blizini Gradske bolnice, i da nastavi razvoj tog pogona ulažući svoj kapital. Luković ističe da „brat bratu” ta lokacija vredi 2,5 miliona evra (hale od 10.500 kvadrata po 180 evra, 1,5 hektara zemljišta po ceni od 350.000 do 400.000 evra, kalionica…), pa načelna ponuda od 1,2 miliona evra u FRA nije bila prihvatljiva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza