Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 06. 2016. Čačak, Srbija

Izvor: Politika

Grad Čačak tužio Ministarstvo odbrane

Grad Čačak tužio je Višem sudu u Beogradu Ministarstvo odbrane zbog neosnovanog bogaćenja, zbog toga što su im u kupoprodajnom ugovoru lažno prikazali površinu Doma Vojske Srbije, i traži odštetu od 397.813 evra, piše Politika.

Lokalna vlast u Čačku je u decembru 2009. godine kupio od države tu zgradu i platio 127,5 miliona dinara, primopredaja je obavljena u avgustu 2010, a posle toga se utvrdilo da površina od 2.211,77 kvadratnik metara, koja je stajala u kupoprodajnom ugovoru, nije tačna.

Građevinska dozvola za tu zgradu izdata je na 1.329,62 kvadrata, a ona ima ukupno 1.600,86 kvadratnih metara, ako se u tu površinu uračuna i ravni prohodni krov na prvom spratu, što je opet 621 kvadrat manje.

To su utvrdile i posebne komisije grada i Ministarstva odbrane, formirane u međuvremenu.

Procenu vrednosti zgrade odredila je Poreska uprava, koja je uvrdila da prizemlje i sprat vrede 650 evra po kvadratu, a podrum 195 evra za kvadratni metar, tako da je za čitav objekat grad Čačak platio 109.839.236 dinara.

Grad je zatražio od Poreske uprave da se izjasni kako se pojavila površina od 2.211,77 kvadrata, a u odgovoru iz maja 2012. godine stoji da je "površina preuzeta iz tenderske dokumentacije".

 

 

U napomeni odgovora je, međutim, stajalo i da sada važe druge cene - podrum je i dalje 195 evra po kvadratu, ali je vrednost prizemlja i sprata povećana na 920 evra.

U tužbi grada Čačka ističe se daje to nedopustivo i konstatuje dase ne može prihvatiti nikakvo preračunavanje, kojim poreska uprava pokušava da uklopi broj kvadrata sa uplaćenim iznosom.

Posle otkrivanja da je površina objekta manja za 621 kvadrat, usledili su brojni razgovori predstavnika grada i Ministarstva odbrane, koje je saopštilo da novac ne može da bude vraćen.

Ministarstvo je ponudilo da Čačku u svojinu prenese zemljište u kasarni "Ratrko Mitrović, koje je procenjeno na 615.480 evra, pri čemu bi preplata za Dom vojske od 397.813 evra bila predujam za taj ugovor, a ostatak bi grad platio tokom ove i sledeće godine.

Pošto takav dodatak na prvobitni ugovor nikad nije zaključen, gradski pravobranilac je protiv Ministarstva podneo tužbu, na čijem kraju ukazuje da je "jedina kočnica za mirno rešenje spora bila Poreska uprava - filijala u Čačku", i poručuje da je Grad i dalje spreman za poravnanje sa Ministarstvom odbrane.

Nema komentara.

Ostavi komentar