Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

16. 01. 2017. Čačak

Autor: ObjektivNo1 - Komentar: S. Kojanović

Čačak: Opšte dobro iznad ličnih interesa

Čačak je prvi grad u Srbiji u kome je formiran Odbor za strateška pitanja koga čine ličnosti sa izuzetnim ličnim, profesionalnim i moralnim kredibilitetom. Njihova imena i profesionalni uspesi odavno su poznati i van granica Srbije u različitim oblastima a ono što ih povezuje je Čačak. Ovaj događaj nije samo momenat kada je učinjena jasna ’’linija razdvajanja’’ između višedecenijskog sunovrata srpske inteligencije i narastajućeg trenda kvaziintelektualaca posebno u lokalnim sredinama, već i najbolja poruka, pre svega mladim Čačanima, ko bi trebalo da budu njihovi uzori.

 

Ko su članovi Odbora za strateška pitanja grada Čačka? To su: prof. dr Đorđe Đukić, prof dr Branko M. Đurović, prof dr Predrag Milojević, prof dr Dragan Sagić, Arhimandrit dr Tihon (Rakićević) Iguman manastira Studenica, operska diva Radmila Bakočević, akademski slikar Božidar Plazinić, diplomirana istoričarka Lela Pavlović i košarkaška legenda Radmilo Mišović. Okupili su se na inicijativu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kako kažu, sa ciljem da se oblasti u kojima su stručnjaci podignu na viši nivo i da se, kroz institucije sistema, utiče na iznalaženje rešenja na nacionalnom nivou koja će doneti boljitak građanima Čačka ali i celog regiona.

 

Ova ideja je, u čačanskim intelektualnim krugovima,  decenijama pominjana, a nikada do sada realizovana. Odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo možda delimično leži u definiciji pojma javnog intelektualca koju je pre nekoliko godina na skupu pod nazivom ’’Ko su javni intelektualci?’’ dao profesor FPN-a dr Slaviša Orlović. On javnog intelektualca vidi kao "onog koji traga za istinom, ima ugled, ali ne i moć... veruje u snagu argumenata, pruža otpor bahatosti, trebalo bi da bude u pravu (ne samo hrabar) i da ponese odgovornost za izrečeno... Danas, u vreme tabloidnog novinarstva, to je teško", kaže Orlović. Prof dr Đorđe Đukić, na konferenciji za medije održanoj posle konstitutivne sednice Odbora, u izvesnom smislu, daje preciznije obrazloženje Orlovićevog stava. On ističe, da u Srbiji, nažalost, još uvek nismo naučili lekciju od Nemaca i nekih drugih nacija da intelektualci imaju obavezu da u svojim sredinama deluju u javnom interesu, a ne da kalkulišu, gde se lični interes ogleda kroz prizmu vladajućih koalicija.

-   ’’Vladajuće koalicije svakako moraju postojati, ali ja mislim da je prohodnost kvalitetnih predloga koji u ovom slučaju potiču iz Čačka veoma bitna. Ono što je do sada bila boljka u Srbiji je da ste teško mogli da prođete, čak i sa kvalitetnim predlozima, ako nemate podršku vladajuće partije. Učešće u Odboru sam prihvatio, kao i ostale kolege, neopterećen nikakvim ličnim interesima, niti aspiracijama za bilo kakvu drugu javnu funkciju.’’

Odbor za strateška pitanja grada Čačka je na današnjoj sednici izabrao za predsednika ovog tela prof dr Đorđa Đukića a za zamenika prof dr Branka Đurovića. Njihov zadatak je da sa ostalim članovima, svako u svojoj oblasti, definišu strateška pitanja i da o tome obaveste javnost. Svi to sa nestrpljenjem očekujemo. Međutim, svaka strategija u svom konceptu sadrži i oblast koja se zove strateško razmišljanje. U njemu se traže odgovori na dva ključna pitanja: Koliko dobro radimo i zašto? Šta se može promeniti i kako? To su, zapravo, i pitanja koja svako od nas može sebi da postavi pod uslovom da odgovor ne sadrži kalkulisanje sa ličnim interesima i očekivanim benefitima. Drugim rečima, vreme je da pojam ’’opšte dobro’’ uđe u bukvare. Tako se počinje. Prva lekcija na ovu temu danas je održana u Čačku. Profesorima svaka čast!

Nema komentara.

Ostavi komentar