Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

11. 08. 2017.

Autor: ObjektivNo1/Epicentarpress

Počela rekonstrukcija Spomen parka i Spomen kosturnice u Preljini

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo počeo je radove na rekonstrukciji Spomen parka u Čačku i Spomen kosturnice u Preljini. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odobrilo je sredstva Zavodu za zaštitu spomenika u iznosu od oko 20.000.000,oo dinara za rekonstrukciju spomen - obeležja na teritoriji Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške. Od tog iznosa, 6 miliona i 600 hiljada dinara namenjeno je rekonstrukciji Spomen parka borbe i pobede u Čačku i Spomen kosturnie u Preljini.

Odobrena sredstva dovoljna su samo za sanaciju i rekonstrukciju Memorijala, dok će sredstva za skulpture u Preljini, koje su odnete sa ovog spomen - mesta, biti finansirana od naknadno dobijenih sredstava za koje se bude apliciralo.

Prema rečima, Ivana Milunovića, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, spomenici su oštećeni zbog neredovnog održavanja, ali i zbog nesavesnog ponašanja pojedinaca.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, rekao je da će ova opredeljena sredstva vratiti stari sjaj spomenicima palim borcima kojima sve današnje generacije treba da budu zahvalne. On je dodao da je od ukupno 6. 600.000 dinara za Spomen kostrunicu u Preljini opredeljeno 1.600.000, dok je za Spomen park na Topalovom brdu 4.000.000 dinara.

Ivan Milunović, v. d. direktora kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika, kaže da će radovi biti okončani na jesen ove godine.

Podsetimo, Spomen park na Topalovom brdu leži na površini od 36 hektara i sastoji se od dva dela: Memorijalni deo i izletište. U Memorijalnom delu nalaze se posmrtni ostaci 4650 boraca.

U Preljini je sahranjeno 154 borca.

Ni jedan ni drugi spomenik nije niti restauriran niti konzerviran otkako je napravljen.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza