Naslovna  |  Region  |  Čačak  |  Чачак: Опозиција тражи одговорност због изношења података о деци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

29. 11. 2017. Чачак

Autor: ОбјективНо1

Чачак: Опозиција тражи одговорност због изношења података о деци

Саопштење ГГ За напреднији Чачак, Нове Србије и Двери:

Одборници опозиције предали су предлог за додатну тачку дневног реда – образовање анкетног одбора који би утврдио учињену штету донетих незаконитих одлука о ценама боравка деце у вртићима и јаслицама у чачанским предшколским установама.Овај анкетни одбор би имао и задатак да утврди колико и у којој мери је било изношења података о деци који родитељи остављају у овим установама.

У Закону о предшколском образовању и васпитању (Закон је објављен у “Службеном гласнику РС”, бр. 18/2010 од 26.3.2010. године) члан 50. гласи:

Родитељ, односно старатељ детета учествује у обезбеђивању средстава за остваривање делатности предшколске установе, чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе у висини 20% од економске цене по детету, у складу са Законом. Одлуку о висини цене из става 1. овог члана доноси оснивач. 

Одлукама о ценама боравка деце у вртићима и јаслама објављеним у Службеним листовима града Чачка број 26/2012 и 5/2014 назаконито је, од датума донетог закона, цена боравка деце у чачанским предшколским установама, рачуната по скалама. Поред учињене материјалне штете родитељима , и извршне судске пресуде оптерећују буџет града Чачка и отежавају његов несметан рад. Анкетни одбор има задатак да утврди пропусте у процедури и одговорност за незаконито донешене одлуке, колика је финансијски причињена штета граду Чачку до сада и колика ће до краја исплата по пресудама бити. Такође, индикативно је да је могуће да су подаци о деци , који су дати као поверљиви, и налазили се у базама података о деци у чачанским предшколским установама, изнети из тих установа и доспели до других лица која нису била овлашћена да их користе, што је у противно Закону о заштити података о личности, Уставу Републике Србије и Конвенцији о правима детета Уједињених нација. Задатак Анкетног одбора је да утврди да ли су и у којој мери подаци стигли до неовлашћених лица.

Прихватањем ове додатне тачке дневног реда одборници владајуће коалиције би послали поруку да не подржавају и да нису прећутно одобравали незаконите процесне радње које је суд већ доказао извршним пресудама.

Одборничка група „др Александар Радојевић – за напреднији Чачак“
Одборничка група „ Нова Србија – Велимир Илић“
Одборничка група „ Двери – за спас Чачка – Бошко Обрадовић“


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza