Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 11. 2012. Čačak

Izvor: objektivNo1

Marija Orbović dobitnica nagrade „Dušan Panković"

Na 18. Susretima bibliografa Srbije u Inđiji, Mariji Orbović, bibliotekaru-savetniku iz Čačka, dodeljena je nagrada „Dušan Panković“. Priznanje se dodeljuje za trajan doprinos unapređenju srpske bibliografije.

Organizator Susreta bibliografa bila je Narodna biblioteka „Đorđe Natošević“ iz Inđije, a susreti čuvaju uspomenu na dr Georgija Mihailovića, poznatog istraživača. Na svečanom skupu obrazloženje povodom dodeljene nagrade Mariji Orbović pročitala je Danica Otašević, direktor gradske biblioteke "Vladislav petković Dis". Ona je istakla da je Marija Orbović skroman i požrtvovan istraživač, koji ne vodi svoju ličnu bibliografiju u detalje, već to ostavlja drugima.

U evidenciji Narodne biblioteke Srbije može se naći 80-ak bibliografiskih jedinica pod imenom Marije Orbović, ali sgurno ih je više, rekla je Danica Otašević. Orbovićka potpisuje 11 knjiga, osam kataloga izložbi a radova u književnim i stručnim časopisima,  tematskim zbornicima je na desetine.

Preko 100 bibliografskih jedinica do kojih je Marija Orbović došla,  dragocena su dopuna „Srpskoj bibliografiji. Knjige 1868-1941“ Ovog značajnog bibliografa najbolje prezentuje DEVET  zavičajnih bibliografija, od 16 koliko je Gradska biblioteka do sada objavila.

Društvo bibliotekara Srbije  dodelilo je  2008. godine Mariji Orbović Povelju za doprinos unapređenju bibliotekarstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar