Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 05. 2019.

Autor: ObjektivNo1

JAVNA TV DEBATA

U ponedeljak, 13.maja, 2019. godine, u 12 časova biće održana Javna tv debata ''Projektno sufinansiranje medija u javnom interesu - Čačak, 2017. - 2018.''na kojoj će Centar za monitoring i aktivizam - CEMA predstaviti rezultate istraživanja u ovoj oblasti.

NVO Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka je realizovala projekat '' Forum za građanski nadzor javnih politika lokalne zajednice'' koji je podržan od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.  Cilj ovog projekta bio je da se obezbedi građanski nadzor nad raspodelom javnih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata čiji bi sadržaji trebalo da obezbede medijski pluralizam i kvalitetno informisanje svih građana Čačka. Težište pažnje su predloženi medijski projekti, izbor tema i način na koji je njihova realizacija obezbedila javni interes u oblasti informisanja. Projektni tim je pratio, a potom i analizirao, ceo proces od donošenja odluke o raspodeli sredstava do njihove realizacije i objave proizvedenih medijskih sadržaja. Rezultati ove analize sublimirani su u dokumentu pod nazivom ’’ANALIZA – projektno sufinansiranje medija u javnom interesu, Čačak 2017. – 2018.’’ koji će biti predstavljeni na Javnoj tv debati, u ponedeljak, 13. maja, 2019. u 12 časova (Centar za stručno usavršavanje – zelena sala, ul. Cara Dušana, bb, Čačak).

Ovaj dokument je nastao iz potrebe, kako pripadnika nevladinog sektora, tako i velikog broja medijskih radnika, građana i građanki, sa ciljem da se ova oblast preciznije uredi i otklone uočene slabosti. Za nas je veoma važna transparentnost celog procesa kao i mehanizmi kontrole, kako organa vlasti, tako i medija koji bi realizacijom odobrenih projekata trebalo da ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja. Analiza uključuje period od 2013. godine, kada je u gradu Čačku, prvi put u Srbiji, primenjen model projektnog sufinansiranja medija, do 2018. godine. Posebna pažnja posvećena je 2017. i 2018. godini, kako zbog aktuelnosti, tako i zbog olakšanog pristupa medijskim sadržajima. Protekle godine u gradu Čačku odobrena su 33 projekta, a proizvedeni medijski sadržaji su predmet detaljne analize.

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, kako ističu, očekuju da dobijeni rezultati istraživačkog tima, koga su činili iskusni medijski stručnjaci, naučni radnici – doktori nauka u zemlji i inostranstvu, studenti – volonteri, ali i sami građani, koji su kroz aktivnosti Foruma za građanski nadzor, fokus grupe i interne ankete iznosili svoje stavove o temama koje su predmet njihovog interesovanja, budu korektivne smernice za sve aktere u procesu. To podrazumeva čačanske organe lokalne vlasti, članove Komisija za ocenu medijskih projekata i medije koji apliciraju za budžetska sredstva.

Nakon izrade ove Analize, pri čemu su prikupljeni podaci sumirani na više od 100 strana, generalni zaključak je da je neophodno uspostavljanje sistema kontinuiranog institucionalnog i građanskog nadzora finansiranja medija iz javnih izvora. Samo čvrst i dosledan sistem nadgledanja onemogućiće zloupotrebe koje ugrožavaju medijski pluralizam, narušavaju medijsko tržište i vode ka potpunoj kontroli medija koji se, na korist vladajućih struktura, plaćaju novcem građana.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza