Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

09. 12. 2019.

Autor: ObjektivNo1

Čačak: CEMA obeležila međunarodni Dan borbe protiv korupcije

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, kao organizacija koja se od svog osnivanja bavila aktivnostima na suzbijanju korupcije, obeležila je danas, prvi put u gradu Čačku, međunarodni Dan borbe protiv korupcije.

Jedan od modela za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou je usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP), a potom i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF). Analizom podataka o realizaciji mere 2.2.10.37 iz Akcionog plana za Poglavlje 23, kojom je predviđena izrada lokalnih antikorupcijskih planova i osnivanje nezavisnih antikorupcijskih tela, kao i prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije od maja, 2018. godine, utvrđeno je da samo deset gradova/opština ispunilo svoju obavezu o osnivanju LAF-a  za koju je rok bio 30. jun 2017.godine.

-         Skoro godinu ipo dana kasnije, prema Izveštaju republičke Agencije za borbu protiv korupcije, LAP je usvojilo, ili je u procesu usvajanja, 100 gradova i opština u Srbiji od ukupno 145 van Kosova i Metohije. Nažalost, među ovih 100 gradova i opština se ne nalazi i grad Čačak što ukazuje da je pokretanje naše inicijative za uspostavljanje lokalnih antikoruptivnih mehanizama u ovom gradu bilo opravdano. U svim opštinama i gradovima, koji su ispunili svoje obaveze, inicijativa je pokretana od strane lokalnih organa vlasti što je njihova obaveza, a grad Čačak je jedinstven po tome što inicijativu pokreće civilni sektor, odnosno građani, izjavila je Marija Nedeljković Pravdić, izvršna direktorka Centra za monitoring I aktivizam.

Aktivisti i volonteri ovog Udruženja danas su delili flajere koji su simbolično predstavljali građanski referendum za uspostavljanje antikoruptivnih mehanizama u gradu Čačku.

-         Svakoga dana se pitam šta se dogodilo sa gradom koji je prednjačio u demokratskim promenama i kako je moguće da se danas ne nalazi ni među prvih 100? Ja možda imam odgovor na to pitanje, ali šta vredi ako ga nemaju nosioci vlasti. CEMA je dobila podršku za realizaciju inicijative za uspostavljanje antikoruptivnih mehanizama u gradu Čačku od Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela. Inače, obaveza je lokalnih samouprava da u proces izrade LAP- i osvivanje LAF-a uključe civilno društvo, odnosno sve zainteresovane građane. Veliki deo logistike, kao što su javne rasprave, medijske kampanje, istraživanja i građanski aktivizam smo spremni da obezbedimo svojim resursima i bez trošenja budžetskih sredstava grada Čačka. Nažalost, već dva meseca bezuspešno pokušavamo da lokalnoj vlasti predstavimo našu inicijativu a odavno sam prestala da brojim sve zakazane i otkazane sastanke sa lokanim čelnicima, istakla je Svetlana Kojanović, predsednica UO Centra za monitoring i aktivizam i pita se ‘’da li oni žive u nekom virtuelnom svetu pa ne vidi o kakvom problem je reč’’.

Ona dodaje, da je zabluda ako lokalna vlast misli da građani Čačka ne prepoznaju koruptivne pojave na svim nivoima društva, pa i u svojoj lokalnoj sredini. Naprotiv, istraživanje Centra za monitoring i aktivizam na ovu temu, kojim je obuhvaćena najšira populacija, biće javno predstavljeno početkom naredne godine, pa će biti mnogo jasnije, kako poručuju iz ovog Udruženja, ''koliko smo u pravu kada tvrdimo da je uspostavljanje antikoruptivnih mehanizama (usvajanje LAP-a i osnivanje LAF-a) ovom gradu neophodno''.

-         Posebno ističemo, da organizovanje građana i njihov nadzor svih javnih politika nisu neophodni samo zbog kritike vlasti. Saradnja i uzajamna podrška građana i političkih institucija veoma su značajni preduslovi demokratskog razvoja svake lokalne zajednice. Oni bi trebalo da se međusobno dopunjuju, jer su javni interes i opšte dobro nešto čemu teže „obe strane” samo drugačijim metodama i instrumentima. Nažalost, lokalne vlasti u gradu Čačku, za razliku od građana, još uvek nisu prepoznali značaj te saradnje, zaključila je Svetlana Kojanović. 

-         Međutim, dodala je Marija Nedeljković Pravdić, čak i da se saradnja sa lokalnom samoupravom nikada ne uspostavi, mi od ove inicijative nećemo odustati. Naprotiv, aktivnosti u ovom pravcu ćemo intenzivirati. U prilog tome je i naš odlazak u Podgoricu naredne nedelje na Regionalnu konferenciju zemalja Zapadnog Balkana koju organizuje Balkan Tender Watch i koja je posvećena monitoringu javnih nabavki. Tamo ćemo saznati i da li je Čačak jedan od tri grada u Srbiji čije će javne nabavke biti podložne detaljnoj analizi narednih godinu dana koju će vršiti naš tim uz pomoć stručnjaka Balkan Tender Watch-a. Ukoliko se takva odluka donese, mi smo spremni da profesionalno obavimo i taj zadatak.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji je danas prvi put u Čačku obeležen, uspostavljen je sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mere za njeno suzbijanje. Taj dan obeležava se od 9. decembra 2004., pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Srbija je Konvenciju ratifikovala 2005. godine u Skupštini tadašnje Srbije i Crne Gore.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza