Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

26. 11. 2012.

Autor: ObjektivNo1 - D.Ilić

Čačak : Predavanje o osiromašenom uranijumu (VIDEO)

U maloj sali Doma kulture u Čačku, u ponedeljak, 26.novembra je održano predavanje o osiromašenom uranijumu. O metodama detekcije, saniranju neposrednih efekata, prevenciji kasnih posledica govorili su Slobodan Petković, general u penziji, profesor doktor Branka Đurović i Milivoje Stefanović, urednik "Službenog glasnika", koji su istovremeno predstavili i knjigu o osiromašenom uranijumu.

Iako svetski zvaničnici tvrde da su štetne posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom minimalne, činjenice pokazuju suprotno - sve je više obolelih u Srbiji. Količine štetnih materija koje su na Srbiju i Crnu Goru  bačene tokom NATO agresije, 1999.godine su 10 puta veće od nuklearne bombe bačene na Hirošimu , 1945.godine, a za početak razgradnje osiromašenog uranijuma je neophodno 4,5 milijarde godina, rekao je general u penziji, Slobodan Petković.

Petković je rekao da je tokom bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom najviše gađano područje juga Srbije, Kosova i Metohija i Crne Gore. Namenski su gađane su fabrike koje su se bavile proizvodnjom robe koja u sebi ima štetnih materija, vinila i drugo. Posledice bombardovanja osećaju i u susednim državama, a ne samo ratom zahvaćeno područje, dodao je Petković.

Na području juga Srbije, osiromašenim uranijumom  gađano je 112 lokacija - 98 na Kosovu i Metohiji, 2 u Crnoj Gori, a ostalih 12 u Srbiji. Iako bi upotrebu osiromašenog uranijuma trebalo zabraniti poput nuklearnog oružja, još uvek niko ne pokreće to pitanje. Moćne zemlje zatvaraju nuklerna postrojenja i neophodno je osloboditi se štetnih materija, a to radi vojska koja kroz oružje osiromašeni uranijum "skladišti" u zemlje koje bombarduje, naglasio je general Patković. On je istakao i podatak da je najviše projektila u Srbiji bačeno pred potpisivanje Kumanovskog sporazuma.

Profesor doktor Branka Đurović sa VMA, je u svom delu predavanja navela činjenicu da sve više mladih ljudi boluje od karcinoma, koji se otkriva u kasnom stadijumu. Posledice upotrebe ove toksične i radioaktiven materije osetilo je mnogo ranije i stanovništvo Iraka, ali i američki vojnici, čija deca su rađana sa fizičkim nedostacima. Posledice su i spontani prekidi trudnoće, neplodnost i drugo.

Iako je u Srbiji neophodno dekontaminirati četiri lokacije, a štetne materije skladištiti u Institutu Vinča, veće posledice ostavlja to što se otrovi šire putem vode, zemlje, pa i vazduha.. Odgovornost bi trebalo da snose svi, a pre  svega oni koji su osiromašeni uranijum "skladištili" na ovom području, rečeno je na predavanju.

Knjiga "Osiromašeni uranijum", u izdanju Službenog glasnika, predstavlja  skup činjenica i svega što je nauka dokazala o štetnosti ove materije. Namera autora jeste da ostave validan dokument mlađim generacijama, koje bi možda imale više sluha za rešavanje ovog problema, rekao je urednik Službenog glasnika, Milivoje Stefanović.

Država bi trebalo da se ozbiljno bavi ovim problemom, jer je ovo nacionalno pitanje, a ne političko. Predlog je da se međunarodnim deklaracijama zabrani upotreba osiromašenog uranijuma, zaključeno je na predavanju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza