Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 12. 2012. Čačak

Izvor: objektivNo1

Čačak:Dani Andrije B.K. Stojkovića(VIDEO)

U okviru programa obeležavanja Dana grada Čačka, u velikoj sali Skupštine grada održana je svečana akademija pod nazivom „Dani Andrije B. K. Stojkovića“. Skupu o eminentnom misliocu, poreklom iz našeg grada, prisustvovali su brojni poštovaoci njegovog obimnog stvaralaštva.

Andrija B.K. Stojković (Čačak, 12. decembar 1924. - Beograd, 3. jun 2007.)

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Čačku, a Filozofski fakultet u Beogradu, gde je i doktorirao. Od 1950. do 1954. godine službovao je kao profesor beogradskih gimnazija, zatim kao asistent za logiku od 1954., docent od 1958. i vanredni profesor filozofije marksizma od 1962. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu od 1975. do 1990. godine

Kao saradnik u nastavi predavao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, zatim u Beogradu na Filološkom i Poljoprivrednom fakultetu, u Centru visokih vojnih škola, Fakultetu opštenarodne odbrane i društvene samozaštite.

Kao penzioner, od 1990. godine, živeo je u Beogradu. Bavio se istraživačkim radom u oblastima: teorijska filozofija, gnoseologija i metodologija, filozofija i istorija prirodnih i tehničkih nauka,  istorija filozofske i društvene misli u Srbiji i Jugoslaviji, istorija i teorija pedagogije i školstva u Srbiji i Jugoslaviji kao i metodika nastave, bibliografija filozofske literature u jugoslovenskim zemljama.

Objavio je preko 900 radova na srpskom, ruskom, poljskom, mađarskom, francuskom, kineskom, nemačkom, engleskom, slovačkom, slovenačkom, makedonskom i rumunskom jeziku. Učestvovao je na oko 60 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i održao oko 900 javnih predavanja.

Bio je saurednik časopisa „Filozofski pregled“ (1953-1955), „Filozofija“ (1957-1964) i „Dijalektika“ (1966-1989). Bio je član Naučnog društva Srbije, dugogodišnji član i jedan od osnivača Filozofskog društva Srbije, Hegelovog društva, berlinskog udruženja Internationale Hegel-Gesellschaft, Udruženja književnika Srbije, Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije i drugih stručnih društava.

Stojkovićevo epohalno delo „Razvitak filozofije u Srba“, zajedno sa „Počecima filozofije u Srba od Save do Dositeja na osnovama narodne mudrosti “ predstavlja sistematsko prezentovanje filozofske baštine građanske Srbije. „...Bez ovoga dela slika o identitetu srpskog naroda ne bi ni izbliza bila kompletna“ (prof. dr Mihajlo Nikolić).

Na svečanoj akademiji pod nazivom „Dani Andrije B. K. Stojkovića“, koja se u Čačku održava već četiri godine, govorio je prof. dr Drago Ručnov, naučni savetnik i književnik iz Beograda. Njegov referat bio je na temu “Srbi i Srbija pred izazovima demokratskih promena“.

Nema komentara.

Ostavi komentar