Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

13. 12. 2012. Čačak

Izvor: ObjektivNo1-O.S.M.

Izložba "Srbija na karti Evrope i sveta'' u Čačku(VIDEO)

Reprezentativna izložba pod nazivom "Srbija na karti Evrope i sveta'' otvorena je danas u galeriji Narodnog muzeja u Čačku, povodom obeležavanja Dana grada.

Izložba "Srbija na karti Evrope i sveta'' predstavlja neke od najdragocenijih segmenata bogate kartografske zbirke srpske nacionalne biblioteke iz perioda između 16. i 21. veka, poput atlasa i karata Štira, Kantelija, Velcera, Vajgela, Deroka, Cvijića, Boškovića i drugih.

Biće to, kako je navedeno, jedinstvena prilika da posetioci na jednom mestu vide neke od dragocenosti kojima se može pohvaliti mali broj institucija kulture u Evropi i svetu.

Izložbu kojom NBS obeležava 180 godina postojanja,što je čini najstarijom ustanovom kulture koja je formirana na teritoriji sadašnje Republike Srbije i koja postoji u kontinuitetu, u galeriji Narodnog muzeja u Čačku otvorio je Dejan Ristić, direktor Narodne biblioteke Srbije.

Ristić je medju 30 najznačajnijih karata i atlasa i karata izdvojio Merkatorov atlas, koji u svetu poseduje mali broj biblioteka i institucija.

"Merkatorov atlas je izuzetan raritet u svetskim okvirima. Time može da se ponosi ne samo jedna nacionalna biblioteka, već i kultura i država", rekao je Ristić i objasnio da je atlas bio poklon Jevrema Obrenovića koji je ubrzo po otvaranju NBS poklonio svoju ličnu bilbioteku.

Autori izložbe su dr Olivera Stefanović i Maša Miloradović, stručni konsultant je dr Miroslav Perišić, a saradnici u realizaciji izložbe su dr Dejan Vukićević i mr Dragan Purešić.

Pogledajte šta o izložbi za portal ObjektivNo1., koja će u Čačku biti postavljena do sredine januara 2013.godine, kaže autorka Maša Miloradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar