Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

28. 10. 2020.

Izvor: EpicentarPress

Naučni skup u Čačku: Rimske terme 50 godina nakon otkrića

Naučni skup pod nazivom "Rimske terme 50 godina nakon otkrića: Dijalog nasleđa i zajednice" biće održan 29. i 30. oktobra 2020, u Naučno-tehnološkom parku u Čačku (Startup centar). Organizator je Narodni muzej Čačak.

Prvi dan skupa referate će izlagati stručnjaci koji se na direktan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem. Prikazaće se putevi istraživanja, interpretacije i prezentacije kulturnog nasleđa, sa naglaskom na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice. Drugi dan skupa organizovaće se panel diskusija. Prateći program skupa je izložba na otvorenom Antički Čačak.


Arheološki lokalitet "Rimske terme" nalazi se u centru Čačka, između Hotela "Beograd" i "Lučne zgrade". Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Od 2019. godine to je uređeni prostor koji prima organizovane posete, i jedan od simbola grada. Skver ispred ulaza u ovaj prostor dobio je naziv "Rimski trg".

Terme se okvirno hronološki mogu smestiti na kraj III veka, kada je najverovatnije bila prva faza gradnje, i sasvim pouzdano u IV vek, kada je registrovana druga faza gradnje.


Prilikom arheoloških istraživanja građevine utvrđeno je osim antičkog (rimskog) još nekoliko slojeva, tragova života i sahranjivanja iz različitih perioda. Tokom srednjeg veka na ovom mestu bilo je naselje, kao i groblje (od kraja XII veka). Naseobinski slojevi mogu se pratiti i kasnijim periodima srednjeg veka, kao i u osmansko doba, sve do savremene epohe.

Arheolozi dr Gordana Jeremić i Aleksandra Gojgić objavili su 2012. godine u izdanju Narodnog muzeja u Čačku monografiju RIMSKE TERME U ČAČKU, koja je jedina relevantna publikacija koja obrađuje ovu temu.

Kao i mnoga druga izdanja Narodnog muzeja u Čačku i ona je dostupna u elektronskom obliku:

https://www.cacakmuzej.org.rs/files/Rimske_terme_u_Cacku.pdf?fbclid=IwAR0KpoSeY1m44r3jBVUSNK-ir106nYGJ8ipMvJXy_0bB-tlGx2wl97LLZxc

Naslovna fotografija: Narodni muzej Čačak

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza