Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

04. 01. 2013. Čačak

Izvor: RTS

Čačak: Spašeni planinari na Ovčaru

Troje beogradskih planinara bezbedno je spušteno sa litica Ovčara zahvaljujući članovima alpinističkog kluba "Armadillo" iz Čačka. Kako je potvrđeno u Urgentnom centru u Čačku, Jasmina Malović je zbrinuta zbog preloma skočnog zgloba i puštena na kućno lečenje.

Na obroncima planine Ovčar juče posle podne okončana je akcija spasavanja troje planinara iz Beograda koji su se izgubili na ovoj planini. Oni su oko 10 časova počeli uspon na ovu planinu čije strane ulaze u sastav Ovčarsko-kablarske klisure, a oko 14 časova čačanska policija primila je prijavu da su se planinari izgubili.

Jasmina Malović, njena ćerka Jelena i prijatelj Dejan Petrović iz Beograda, inače iskusni planinari, krenuli su obeleženom stazom, ali se Jasmina okliznula i povredila nogu.

Kako je RTS-u potvrđeno u Urgentnom centru u Čačku, ortopedski je zbrinuta Jasmina Malović, zbog preloma skočnog zgloba, i puštena na kućno lečenje.

"Teren je veoma nepristupačan, bilo je teško, ali mi imamo veliko iskustvo pošto dugo zajedno planinarimo, i nakon Jasminine povrede, morao sam da pozovem pomoć", rekao je Petrović.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog Okruga, Dragiša Broćić rekao je da su posle prijave pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice i policije izašli na teren, a njima su se nešto kasnije priključili i članovi čačanskog planinarskog društva Kablar, alpinističkog kluba "Armadillo" iz Čačka, a bile su spremne i ekipe hitne pomoći.

"Bilo je potrebno gotovo dva sata da ih pronađemo, a sama akcija spasavanja trajala je od 16 časova, a učešće je uzelo osam vatrogasaca, šest planinara i jedan policajac", rekao je Broćić.

Ovo nije prvi put da je došlo do gubljenja na planini Ovčar.  Na istom mestu početkom novembra 2011. godine izgubila se i grupa od 96 osnovaca iz Lazarevca koji su jedva izvukli žive glave. Promrzla, izgladnela i preplašena deca provela su više od pet sati po mrklom mraku, zarobljena u useku između dve stene, na 200 metara iznad magistrale Čačak-Užice. Krajem avgusta 2012. godine izgubili su se i ruski državljani Valentina Tarasenko (56) i njen sin Aleksej (32), koje su pronašli policajci.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza