Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

21. 01. 2021.

Izvor: Cemaforum.rs

CEMA istraživanje - INTEGRITET

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, Čačak, sprovodi sedmične ankete u okviru planiranih aktivnosti projekta “Građanski nadzor lokalne vlasti’’ koji CEMA realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela.

Pitanje za naše sugrađane u ovonedeljnoj anketi bilo je: Šta znači kada kažemo da pojedinac ima lični integritet?

Ponuđeno je pet odgovora uz mogućnost višestrukog odabira i svi predstavljaju osobine koje je potrebno da poseduje osoba za koju kažemo da je osoba sa integritetom. Ipak, građani su najveći broj glasova, odnosno čak 25%  dali odgovoru da osoba sa integritetom ne odstupa od svojih principa zarad interesa. Sledeći odgovor sa 22 % je da to mora biti poštena osoba, zatim sa po 19 % su  da pojedinac ima visoke moralne norme i visok stepen odgovornosti dok je peti odgovor - visok stepen samokontrole dobio 16%.

Integritet institucija je otpornost institucija na korupciju.

Pojedinci sa integritetom koji obavljaju poslove u državnim organima i institucijama, trebalo bi da pokazuju visok stepen odgovornosti koja ih štiti od učešća u bilo kakvim zloupotrebama.

Institucije javne vlasti trebalo bi da unaprede sveobuhvatnu borbu protiv korupcije, pre svega, u svojim redovima. Primenom međunarodnih i evropskih standarda, domaće institucije bi, svakako, život svojih građana učinile boljim i bezbednijim.

Plan integriteta je jedna od najmodernijih preventivnih metoda za uspostavu legalnog i etičkog kvaliteta rada lokalnih i republičkih institucija. To je program preventivnog mehanizma određene organizacije. Planom integriteta bi se povećala efikasnost, kvalitet, poštovanje i poverenje u institucije, a posebno u institucije javne vlasti.

Foto: Cemaforum.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza