Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

07. 04. 2021.

Autor: ObjektivNo1.

Poziv umetnicima za učešće na koloniji "Dani patrijarha Pavla"

"Dani patrijarha Pavla", pod pokroviteljstvom grada Čačka i medijskim pokroviteljstvom televizije HRAM, objavljuju javni poziv umetnicima koji se bave drvorezom za učešće na koloniji "Krst patrijarha Pavla".

Svečanost će se, u slavu patrijarha Pavla, u saradnji sa Eparhijom žičkom, otvaranjem manifestacije i uznošenjem novoprispelih krstova njemu u čast, održati u manastiru Blagoveštenje u Ovčar Banji, 27. septembra 2021. godine posle Svete Liturgije. Dela, ručno rezbareni krstovi će živeti dugo, jer ih uznosimo u čast i slavu patrijarha Pavla, njegovog dela i postupanja i životu po Jevanđelju. Na taj način promovišemo vrednosti života na zemlji, da budemo ljudi, uvek i na svakom mestu i situaciji, kako je činio i besedio patrijarh Pavle.

Patrijarh Pavle je posebno bio vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovnorođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka, koje je, s neskrivenom radošću, posećivao sve do kraja svog ovozemaljskog života, posebno manastir Blagoveštenje.

Kolonija je osnovana u cilju baštinjenja dela patrijarha Pavla, a sada je u sastavu manifestacije „Dani patrijarha Pavla”. Temelj kolonije je prinošenje ručnorezbarenih drvenih krstova (ili u kombinaciji drveta sa drugim materijalima), u znak poštovanja prema delu patrijarha Pavla.

Svake godine se, od strane kompetentnog žirija, uoči Krstovdana (27. septembra), obavlja ocenjivanje prispelih radova i bira najbolji, čijem autoru se i dodeljuje godišnja nagrada. Autor najboljeg krsta se i novčano nagrađuje, a dobija i luksuzno urađenu plaketu sa znakom manifestacije.

Radovi se očekuju najkasnije do 31.8.2021. godine, a radovi koji ne budu blagovremeno prispeli, ući će u konkurenciju za narednu godinu.

Prijava za učešće šalje se do 30. 6. 2021 na adresu danipatrijarhapavla@gmail.com, a krst urađen po vašoj zamisli dostavlja se do 31.8.2021, na adresu: „Dani patrijarha Pavla”, Pivarska 1, 32000 Čačak, Srbija. 

Foto: „Dani patrijarha Pavla”

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza