Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

08. 04. 2021.

Autor: ObjektivNo1.

Čačak: Počela 22. Štampana reč

Manifestacija Štampana reč i istoimena izložba čačanskog izdavaštva koja se u organizaciji Gradske biblioteke održava 22. put svečano je otvorena u sredu, 7. aprila u Velikoj sali Biblioteke. Izložbu izdavačke produkcije za 2020. godinu, čiji su autori bibliotekari Zavičajnog odeljenja Olivera Nedeljković i Tijana Bežanić, otvorio je dr Miloš Timotijević, a tom prilikom dodeljene su i nagrade „Isailo A. Petrovićˮ i „Danica Markovićˮ.

Zbog nepovoljnih zdravstvenih okolnosti publika se, umesto početkom februara kako je to uobičajeno, dva meseca kasnije susrela sa prikupljenim izdanjima 49 izdavača čačanskog kraja. Oni su kao obavezni lokalni primerak dostavili Biblioteci 275 monografskih i 45 serijskih publikacija, dok plakati i pozivnice skoro da nisu štampani.

Koautor izložbe Olivera Nedeljković je rekla da je čačanska tekuća bibliografija za 2020. godinu obimnija nego što se isprva pretpostavljalo i da je izloženi materijal prikupljen znatno teže nego obično. Ona je zahvalila odgovornim izdavačima koji su ispunili svoju zakonsku obavezu i dodala: „Uz sva izdanja objavljena u našem gradu i okolini, na policama Zavičajnog odeljenja našle su se knjige koje su protekle godine naši Čačani objavili izvan Čačka, u prvom redu visoko ocenjena dela proznih stvaralaca Vladana Matijevića, Sava Stijepovića, Nenada Teofilovića, Nenada Gugla, Jovanke Živanović, Jelene Ćuslović, Zorana Milekića i mnogih drugih autora koji iz različitih stvaralačkih perspektiva svedoče o čoveku, njegovom bolu, nemoći, ali i odvažnosti i postojanom pravu na nadu.ˮ

Nagrada Biblioteke koja nosi ime po prvom čačanskom štamparu Isailu A. Petroviću dodeljena je Slađani Tutunović za likovno-grafičko oblikovanje knjige „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vekˮ, autora Dragane Božović, objavljene u izdanju Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ. Žiri koji je radio u sastavu: Biljana Savić, predsednik, Marko Jozović i Veljko Vranjevac pohvalio je i Nemanju Mićevića, za grafičko oblikovanje kataloga 30. Memorijala Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!ˮ , čiji izdavač je takođe Umetnička galerija „Nadežda Petrovićˮ.

Nagrada „Danica Markovićˮ za izdavački poduhvat u 2020. godini dodeljena je autoru Dragani Božović i izdavaču Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrovićˮ za knjigu „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vekˮ. Ovu odluku doneo je žiri u sastavu Ivana Krsmanović, predsednik, Ana Ranđić i Jelena Dramićanin. Takođe su pohvaljene publikacije „Košarkaški klub Železničar: 1949-1999-2019ˮ, autora Svetislava Lj. Markovića, Gvozdena Otaševića i Milovana Vulovića u izdanju KK Železničar; katalog Međunarodnog festivala animacije Animanima, u izdanju Doma kulture, čiji je urednik Milen Alempijević; roman „Velelepota sekundeˮ Nenada Gugla u izdanju Bit izdavaštva; monografija „Borovnica: tehnologija gajenja, zaštite i preradeˮ, autora Aleksandra Leposavića i Darka Jevremovića u izdanju Naučnog voćarskog društva Srbije kao i kompletna produkcija izdavačkih kuća Pčelica i Gradac.

Iz Biblioteke je najavljeno da je čitav april u znaku manifestacije „Štampana rečˮ i da će publici biti predstavljeni romani „Velelepota sekundeˮ Nenada Gugla i „Šetačˮ Jovanke Živanović kao i slikovnice Vesne Milošević. „Štampana reč 2020ˮ biće zatvorena programom u čast nedavno preminulog zavičajnog književnika i likovnog umetnika Nike Nikole Stojića.

Foto: Biblioteka

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza