Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

06. 02. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak:Tajne manastirskih riznica(VIDEO)

Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku ove godine će obaviti sređivanje arhiva u manastirima Ovčarsko kablarske klisure. Protokolom o saradnji SPC i Arhiva Srbije iz 2007.godine, predviđeno je otvaranje manastirskih riznica, pa će arhivisti doći do preciznijih podataka o pohranjenim dragocenostima hramova.

Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku, povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, obaviće sređivanje arhva u manastirima Ovčarsko- kablarske klisure. Protokolom SPC i Arhiva Srbije manastirske riznice će biti dostupne arhivistima, pa će i javnost imati preciznije podatke o hramovnim dragocenostima.

Uređenje crkvene riznice predstavlja bitan deo brige o crkvenoj i nacionalnoj baštini. Na ovaj način će ona biti sačuvana od propadanja i zaborava. Crkva je čuvar blaga, čuvar kulturnog nasleđa koje nam svima pripada. Kompletan crkveni inventar važan je deo našeg kulturnog identiteta, kažu u Arhivu u Čačku.

Pokretni spomenici kulture u crkvenom vlasništvu dugo su bili na rubu opšteg interesa. Mnoge dragocenosti nestale su u vrtlogu istorije, u poharanim hramovima, otete posle Drugog sv.rata, pa su monasi ostali nepoverljivi prema dobrim namerama vlasti. 

Arhivisti samo žele da pomognu monasima da sačuvaju i popišu kulturno dobro koje poseduju, a ništa neće biti otuđeno ni iznošeno iz manastira, tvrdi Lela Pavlović, direktor Arhiva u Čačku.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza