Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

06. 03. 2013. Čačak

Autor: ObjektivNo1. - S. Kojanović

Projektno informisanje medija iz državne i lokalnih kasa

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić, koja je danas boravila u Čačku, rekla je da je Nacrt zakona o javnom informisanju u skladu sa strateškim opredeljenjem države da izađe iz vlasničke strukture u medijima i štiti javni interes u javnom informisanju kroz projektno finansiranje.

 

Čačak je prvi grad koji je, pre donošenja novog Zakona o javnom informisanju, utvrdio kriterijume i uveo model tzv. projektnog informisanja. Osim iskazane volje lokalne vlasti, veliki doprinos su dali i sami mediji u ovom gradu, čiji su predstavnici aktivno učestvovali u kreiranju tog dokumenta. Naravno, čačanski model nije u potpunosti usaglašen sa onim što se nalazi u Nacrtu budućeg zakona, ali sasvim sigurno je dobar polaz i valjana priprema za ono što će postati obaveza lokalnih samouprava od 1. januara naredne godine.

Iako se država, prema Medijskoj strategiji, povlači iz vlasništva u medijima, to ne znači da neće imati odgovornost za njihov rad, koja mora biti zakonom precizirana. To potencira državna sekretarka Ministarstva za kulturu i informisanje, Gordana Predić, i podseća da Srbija ima obavezu da uredi svoju medijsku scenu u skladu s najvišim standardima i preuzetim međunarodnim obavezama. Namera je da se tim veoma važnim zakonom, koji se donosi u okviru sprovođenja Medijske strategije, obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, da se podstiče njihov razvoj i omogući građanima blagovremeno informisanje. Predićeva je naglasila da država ima obavezu da stvori regulatorni i ekonomski okvir za nesmetani rad i razvoj slobodnih i nezavisnih medija i dodala da je sloboda medija jedan od ključnih faktora u procesu pridruživanja naše zemlje EU.

Dakle, to što lokalna samouprava nema ‚‚svoj'' medij u vlasništvu, ne oslobađa je obaveze da obezbedi uslove za profesionalni rad medija, omogući širenje tzv. medijskog pluralizma, podrži razvoj novih tehnoligija u ovoj oblasti, a sve u cilju što kvalitetnijeg informisanja svih građana, rekla je Gordana Predić na sastanku sa predstavnicima čačanskih lokalnih medija. Ona je pri tom pohvalila inicijativu gradske vlasti na čelu sa Aleksandrom Dačićem, pomoćnikom gradonačelnika resorno zaduženim za ovu oblast, da se upriliči ovakav sastanak koji bi trebalo da vodi ka boljim rešenjima u ovoj oblasti.

Među predstavnicima medija čula su se oprečna mišljenja: od onih koji smatraju da će model projektnog finansiranja dovesti do gašenja lokalnih medija ili bar otežati njihov položaj, pa do onih koji tvrde da ta vrsta međusobne utakmice može dovesti do kvalitetnijeg, profesionalnijeg i objektivnijeg informisanja javnosti. Naravno, ostaje dilema, za koju još uvek nemamo iskustvenih podataka, da li će Komisije koje budu oformile lokalne samouprave zaista korektno, stručno i uz poštovanje utvrđenih kriterijuma, donosti odluke o predloženim projektima. Grad Čačak će i u tome biti prvi, a svi koji su se prihvatili tog posla preuzeli su i ogromnu odgovornost, koja sasvim sigurno, zbog pionirskog poduhvata prevazilazi lokalne okvire.

Inače, javne rasprave povodom Nacrta zakona o javnom informisanju, posle Novog Sada, održaće se i u Nišu, Novom Pazaru i Beogradu, a njegovo usvajanje Gordana Predić najavljuje za jun ove godine.

 

Pre sastanka sa predstavnicima lokalnih medija, gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je razgovarao sa državnom sekretarkom o stanju u medijima i medijskoj regulativi, kao i planovima lokalne samouprave u narednom periodu kada je u pitanju finansiranje i briga o javnom informisanju građana.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

11.03.

2013.

Grebic [neregistrovani] u 11:06

Kome finansirati projekte?

Ne znam kako ce i cije projekte lokalna koalicija finasirati, po kom kriterijumu kad su "na strani" ove vlasti prakticno vise dopisnici i dopisnistva nego mediji u lokalu. U Galaksiji se trude da pokriju sve, u kablovskoj ponesto, radio ne radio svira ti radio, a sto se novina tice, obe su ocigledno opozicione, jedne duvaju u jedra LDPu, a druge zutima tojest DS, a prse se tradicijom... zato bi lokalne vlasti morale dobro da procene ko ih i kako podupire - medijski, pa tek onda proceme kome ce dati sredstva, ako misle da ostanu na vlasti ili ce finansirati svoju propast...

Odgovori

Ostavi komentar