Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

09. 04. 2013. Čačak

Izvor: Politika

Čačak: Sudnica u „Gradskom zelenilu”

Javno preduzeće iz Čačka ugroženo zbog parnica sa radnicima koje premašuju milionske iznose.

Zbog sudskih sporova Javnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ iz Čačka i njegovih radnika, okončanih i onih sa neizvesnim ishodom, dovodi se u pitanje likvidnost preduzeća i isplata dobavljača i zaposlenih. U planu rada za ovu godinu navedeno je da bi ti sudski troškovi mogli da pređu četiri odsto poslovnog prihoda, zbog čega je rukovodstvo preduzeća naumilo da, već na početku godine, podigne višemilionski kredit kod banke.

Na sednici Gradskog veća u Čačku nova direktorka „Zelenila“ Jasminka Lazić objasnila je da preduzeće, od februara, u ratama isplaćuje jednu od izgubljenih parnica u iznosu od 2,27 miliona dinara, da je na naplatu došla i kamata od 172.745 dinara iz 2011. godine, kao i da bi zbog sporova koji i dalje traju na naplatu moglo da pristigne još najmanje šest miliona. Zato je preduzeće begenisalo jedan kratkoročni revolving kredit od 3,49 miliona koji se po ceni kapitala ne smatra povoljnim, ali ima dobru stranu što dozvoljava neograničen broj povlačenja i vraćanja rata, pa se kamata obračunava samo po danu korišćenja.

Međutim, članovi Gradskog veća, čija je poslednja u ovakvoj stvari, nisu dozvolili zaduživanje. Zatražili su, najpre, da direktor pripremi detaljan izveštaj o radnim sporovima kako bi se saznalo zbog čega se malo preduzeće sa 75 zaposlenih pretvorilo u veliku sudnicu. U izveštaju koji je dostavljen Veću pominje se još šest parnica.

Radni spor sa Draganom Ratkovićem je završen, njemu se sa kamatom duguje 1.218.874 dinara, što će dobiti u 10 mesečnih rata. Na navedeni iznos idu porezi i doprinosi (678.000) i sudski troškovi (76.500).

 

Sledi pet sporova koji još traju.

Zaposleni Jugoslav Kićanović i Stajka Marković tražili su razliku u zaradama od 2001. do 2007. godine. Tužba je podneta 2004. i još nema prvostepene presude. Isplaćena im je razlika za dve godine, a za ostalo se u izveštaju kaže: „Izvesno je da će im biti isplaćena i razlika za 2001. godinu u iznosu od 2.580, odnosno 2.169 dinara bez kamate. Sudski troškovi se ne mogu u ovom trenutku odrediti, promenjeno je četvoro sudija i dvojica advokata kao zastupnici“.

Zaposleni Milan Maksimović tužio je preduzeće pošto je 24. novembra 2008. sa položaja rukovodioca Radne jedinice „Groblje“ premešten na posao referenta protokola za sahrane, uz obrazloženje da upravnik groblja treba da ima građevinsku struku. Osnovni sud u Čačku presudio je u njegovu korist, ali je u Apelacionom presuda ukinuta sa nalogom nižem sudu da utvrdi da li je Maksimovićevo obrazovanje (Matematičko-tehnička škola, struka programer) slično građevinskoj kvalifikaciji. Ukoliko uspe u sporu, Maksimović će dobiti i razliku u zaradi od 1.532.821 dinar i kamatu.

Zaposleni Stevan Milošević tražio je da mu se isplati razlika za neosnovano umanjenje zarade za tri meseca koje je usledilo zbog „pogrešno urađenog cenovnika pogrebnih usluga“. Njegov tužbeni zahtev je usvojen i na ime razlike za tu destimulaciju pripada mu 19.648 dinara i kamata. Preduzeće se žalilo, a sudski troškovi već su dostigli 104.400 dinara.

Bivši direktor „Gradskog zelenila“ Blagoje Metanijevski podneo je 4. juna 2009. tužbu zbog otkaza ugovora o radu i, ukoliko bude usvojena, iz kase preduzeća dobiće 3.692.772 dinara. U taj iznos nije uvršćen preračun satnice za bolovanje, godišnji odmor i državne praznike.

Zaposlena Zorica Petković tužila je firmu zbog smanjenja koeficijenta sa 4,00 na 3,20 i dobila prvu presudu koja je ukinuta. Ukoliko se njen zahtev usvoji, biće joj isplaćeno 292.727 dinara. Već pomenuti Stevan Milošević je, sa mesta rukovodioca komercijalne službe koje prati koeficijent od 5,00, raspoređen za šefa odeljenja komercijale (3,50) zbog čega je podneo tužbu sudu, očekujući da mu se isplati 422.898 dinara.

„Gradsko zelenilo“ je, inače, planom za ovu godinu predvidelo ukupan poslovni prihod od 89,22 miliona dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar