Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

05. 08. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Počele 8. Letnje duhovne večeri

U dvorištu KUD „Abrašević” , u nedelju, 4. avgusta, svečano su otvorene 8. Letnje duhovne večeri u Čačku, u organizaciji izdavačke kuće „Katena mundi” i Dveri.

Prvi gosti-predavači bili su poznati pravoslavni umetnici Nenad i Anastasija Ilić, pokretači projekta filma o Svetom Savi i Svetom Simeonu – velikom županu Stefanu Nemanji, čiji veliki jubilej, 900 godina od rođenja, proslavljamo ove godine.

Uvodnu reč na otvaranju dao je Boško Obradović, jedan od osnivača i urednika izdavačke kuće „Katena mundi” i direktor programa 8. Letnjih duhovni večeri u Čačku, podsetivši najpre na istorijat ove sada već tradicionalne manifestacije koja iz godine u godinu predstavlja najznačajniju kulturnu ponudu u letnjim mesecima u Čačku. Cilj Letnjih duhovnih večeri ogleda se u sagledavanju svih aktuelnih društvenih tema iz jedinstvenog ugla: pravoslavno-nacionalnog, svetosavskog, bez obzira da li se radi o crkvenosti, istoriji, kulturi, politici ili ekonomiji.

 

Obradović je predstavio i novu knjigu u izdanju izdavačke kuće „Katena mundi” - „Tajna svetosavlja – Nepoznati pogled na ličnost Svetog Save”, koja se upravo ovih dana pojavila iz štampe. Knjiga sadrži tekstove o Svetom Savi najznačajnijih srpskih intelektualaca između dva svetska rata, kao i iz redova srpske političke emigracije posle Drugog svetskog rata, koji su zaslužni za stvaranje kovanice Svetosavlje i „istinsko shvatanje ličnosti Svetog Save”.

 

„Otac” - film o Svetom Savi i Svetom Simeonu

U program je učestvovao I bračni par Ilić, koji je već 20 godina nosilac najznačajnijih ostvarenja srpske pravoslavne crkvenosti u savremenom umetničkom izrazu. Za ime Nenada Ilića vezuje se još prvi srpski moderni crkveni časopis „Iskon”, multimedijalni projekat „Osvećenje vremena” pozorišna predstava „Tako je govorio Nikolaj” u izvođenju Petra Božovića, roman „Carigradski drum”, savremeni udžbenik veronauke „Tajanstveno putovanje”, žitijski stripovi o svetiteljima, 16 knjiga o krsnim slava u Srba, dokumentarni filmovi o Svetom Nikolaju Srpskom i Prepodobnom Justinu Ćelijskom...

 

Potom su Nenad i Anastasija Ilić predstavili novi projekat na kome rade u saradnji njihove producentske kuće „Opet i opet” i novoosnovane Fondacije „Nasleđe otaca”, koju čine uspešni Srbi iz Berlina, Novog Sada i Beograda, a koji su svi zajednički pokrenuli ideju pravljenja igranog filma o Svetom Savi, ocu srpske nacije, koji srpska kultura - na svoju veliku sramotu – još uvek nema.   

Sledeće duhovno veče, u nedelju, 11. avgusta gost-predavač biće prof. dr Miladin Ševarlić, na temu „Kako spasiti poljoprivredu i srpsko selo”.

Nema komentara.

Ostavi komentar